Türk motor geliştiricisi Kale Ar-Ge tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen KTJ-3200 Turbojet Motor testlere hazırlanıyor!
KTJ-3200, Türkiye’nin ilk milli turbojet motoru olma özelliğine sahip. Özellikle seyir füzeleri, hedef uçak, vb. insansız platformlara yönelik kullanım için optimize edilmiş bir Turbojet Motor’dur.
Üretimi tamamlanan KTJ-3200 Turbojet Motorlarının Fabrika Kabul Testlerinin tamamlanmasının ardından 2022 yılının ikinci yarısında teslimatlarına başlandı. Bu kapsamda Standoff füzesi için bir KTJ-3200 Tübitak Sage’e, bir diğeri ise Roketsan’a teslim edildi. Testleri tamamlanan KTJ-3200 Turbojet Motorları, füze/platform üzerinde fiili uçuştan önce ilgili füze üreticisi tarafından yerde test ediliyor.
KTJ-3200 başlangıçta SOM ALCM’ye entegre edilmiş olsa da, motor modifikasyonlarla (arayüz farklılıkları, yazılım farklılıkları, kontrol/aksesuar farklılıkları) ATMACA Gemisavar Seyir Füzesine de uyarlandı.
Önümüzdeki dönemde yapılması beklenen bu testler, büyük ölçüde gerçekleştirilen entegrasyon çalışmalarının önemli bir kilometre taşı olacak. 2022 yılını KTJ-3200’ün entegrasyonu ve seri üretimi ve yeni motorların (KTJ-1750, KTJ-3700 ve ARAT gibi) kalifikasyonu ile geçirmeyi öngören Kale Ar-ge, üretimini daha da genişletmeyi ve geliştirmeyi hedefliyor. Şirket, hem yerli hem de yabancı potansiyel müşterilerden gelen siparişleri de dikkate alarak her yıl 100’den fazla turbojet motoruna ihtiyaç olacağını öngörüyor.
KTJ-3200 Turbojet Motor
4 kademe eksenel kompresör (sıkıştırma oranı 6’ya yakın, dolayısıyla yakıt tüketimi düşük ve termodinamik açıdan çok verimli), dairesel (annular) yanma odası ve tek kademe türbinden oluşan 3.200N itki gücü kapasiteli KTJ-3200 Turbojet Motoru, 63cm uzunluğunda, yaklaşık olarak 30cm çapında ve 50kg ağırlığındadır.
Uzun yıllardır mühendisliği ve optimizasyonu yapılan bir motor olan KTJ-3200, muadillerine göre daha uzun bir ömre sahip olmasına rağmen performans ve itme gücü açısından muadillerine benzer yeteneklere sahiptir.
Düşük yakıt tüketimi ve farklı irtifa/hız şartlarında başlatılabilme özellikleri ile rakiplerini geride bırakan KTJ-3200, SOM ALCM ve ATMACA Gemisavar Seyir Füzelerinin görev zarfına uygun olarak 5.000m irtifada ve Mach 0.95 süratte çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak, KTJ-3200’ün başlatma zarfı muadil motorlara kıyasla çok daha geniş. Bu sayada motor çok düşük hızlarda dahi çalıştırılabiliyor. Piroteknik ateşleyici ve rüzgâr etkisi ile çalıştırma (windmilling) özelliğine sahip KTJ-3200’ün geliştirme ve test sürecinde Kale Ar-Ge Tuzla Geliştirme ve Test Merkezi yerleşkesinde bulunan İrtifa Test Sistemi önemli bir yol gösterici olmuştur.