İlk olarak 2011 yılında ortaya çıkan yerli otomobil planı, 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile daha da hızlanmıştı. Daha sonra 31 Mayıs 2018 yılında 6 ortaklı projede imzalar atılarak, Türkiye’nin otomobil üretebilmek için kurduğu, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) isimli şirketi ile süreç ivme kazandı.Başlangıçta Leventte, TOBB binasında bulunan şirket merkezi daha sonra Gebze’deki Bilişim Vadisi‘ne taşınmıştı.
Üretim Tesisi Bursa’da kurulacak
Yerli otomobil hakkında Resmi Gazete’de yayımlanan bilgilere göre üretim tesisi Bursa’da kurulacak. Beş ayrı modelin olacağı proje için toplam 22 milyar TL yatırım yapılacağı belirtildi. Yapılacak yatırım süresinin 30 Ekim 2019’dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi.
Yılda 175 bin Adet Üretim
Bursa’da kurulacak tesislerde yılda 175 bin adet üretim yapılacağı belirtiliyor. Ayrıca, üretim tesisinde 4 bin 323 kişinin çalışacağı ve 300 nitelikli personelin yer alacağı belirtildi.
Yatırım Destekleri
Karar kapsamında desteklenen yatırım projesinin yararlanacağı destekler;
- Gümrük vergisi muafiyeti
- KDV iadesi
- KDV istisnası
- Vergi indirimi
- Sigorta primi işveren hissedi desteği
- Nitelikli personel desteği ( Azami 360 milyon TL)
- Gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl)
- Faiz ve/veya kar payı desteği
- Alım yeri garantisi
- Yatırım yeri tahsisi
Yerli Otomobilin Fiyatı Ne Kadar Olacak?
Yerli otomobil bugün tanıtılsa da satın almak için iki yıl daha beklememiz gerekecek. Bu nedenle şimdiden fiyat ile ilgili bir bilgi vermek mümkün değil. Mesela küresel rekabeti düşünecek olursak BMW iX3’ün elektrikli versiyonunun 400 bin TL’nin üzerinde olacağı belirtiliyor. Tesla’da ise fiyat milyonu buluyor. Bu örneklere göre yerli otomobil bugün piyasaya çıksa, 150 – 200 bin TL den az olamaz.
Yerli Otomobilin Teknik Detayları
- 0-100 hızlanması 7,6 sn – 4,8 sn
- Hızlı şarj desteği
- Uzun ömürlü batarya
- Modele göre 500 ila 300 km menzil
- 200 bg, 400 bg arkadan itişli ve 4 çeker
- Akıllı bağlantı
- İnternet üzerinden güncelleme
Lisans Satacağız!
TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş;
“Yerli otomobil sadece Türkiye’de üretilmeyecek. Markası ve patenti bizim olacak. Lisans almayacağız lisans satacağız, montaj yapmayacağız montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız, kendi patentimiz için yabancı mühendisleri çalıştıracağız. 15 yıllık yatırım boyunca hiç temettü almayacağız. 4 bin 300’ü doğrudan olmak üzere yan sanayiyle birlikte 20 bin istihdam sağlayacak. Rakamlar büyük çünkü hedefimiz de büyük. Cumhurbaşkanımızın liderliği ve destekleriyle biz bu işi başaracağız.” açıklamalarında bulundu.
Yerli otomobillerimizin görselleri:
Yerli otomobilin görsellerini paylaştığımız Instagram sayfamızı takip ettiniz mi?
Yalan dolan civata üretemiyoruz. Fason yaptırdılar aracı italya da. Bursa daki fabrika açılana kadar aklı bașında kimseyi yerli arabaya inandıramazlar.