Geçtiğimiz aylarda OpenAI şirketi şimdiye kadar yapılmış en geniş kapsamlı yapay zekâ projesi ChatGPT‘yi kullanıma sundu. Yapabileceklerinin neredeyse sınırı olmayan ChatGPT yapay zeka botu, her geçen gün popülaritesi sayesinde kullanıcıların cevaplarından topladığı veriler yardımıyla kendisini daha da geliştirdi. Şirketin insanlara sunduğu projenin son ürünü ise GPT-4.
ChatGPT aslında bir metinsel bot. Yani siz yazılar ile bir şeyler anlatıyor, soruyor veya talepte bulunuyorsunuz, ChatGPT ise size karşılığını veriyor. Çok absürt sorularınıza, hayal dünyanızı genişleten hikayelerinize de yadırgamadan cevaplar veriyor. OpenAI şirketinin internet sitesi üzerinden ChatGPT’yi bir sohbet uygulaması tadında kullanabiliyorsunuz.
ChatGPT-4 neler yapabiliyor?
ChatGPT, sizlerin talepleri doğrultusunda DALL-E, Midjourney veya Stable Diffusion gibi yapay zekâ görselleri oluşturamıyor. Fakat GPT; karakterleri, ana fikri, konuyu veya akışı sizin belirlediğiniz hikayeler, şiirler yazabiliyor. Bununla da sınırlı kalmayıp, ödevleriniz için makale, deneme yazıları, özetler, geniş kapsamlı araştırma eylemleri vb. birçok konuda gerekeni çok kısa süre içerisinde yapıyor. İsteklerinizin çıktısını da size bir metin şeklinde sunuyor. Ek olarak ağır matematik işlemleri, olasılık veya istatistik soruları, kompleks problemleri de çözebiliyor. Fakat durum ChatGPT‘nin son versiyonu 4’e kadar böyle değildi. ChatGPT-3.5 ve önceki sürümler bu kadar stabil ve başarılı işlemiyordu. Özellikle sayısal konulardaki isteklerinizi doğrudan gerçekleştiremiyor ve sürekli hatalı çözümler buluyordu.
GPT-4’ye tam olarak ne eklendi?
Önceki sürümlerin aksine son sürümün başarı ve istek karşılama oranları oldukça geliştirildi. ChatGPT’nin akademik olarak başarısı geçmiş versiyonlara oranla yaklaşık iki kart arttırdı. ChatGPT‘nin en gelişmiş versiyonu olan GPT-4, GPT3.5’a göre dili kullanma konusunda oldukça gelişti. Örneğin yapılan bir denemede “sadece g harflerini kullanarak bir paragraf yazması istendi” ve yapay zekâ bunu birkaç saniye içerisinde başarıyla yerine getirdi. (Biz bile bazen normal metinler oluştururken oldukça zorlanıyoruz :))
Uygulamanın en büyük problemi halen uydurma cümleler kurması. Size bilgiyi verirken çokça yanlış bilgi kullanabiliyor ve kesin yanılgıda oluyor. Verdiği bilginin doğru olduğuna öylesine inanıyor ki(!) metni devam ettiriyor.
GPT-4 ile birlikte yapay zekâ teknolojileri geliştirilmeye devam ediyor. Dünyanın geleceği noktasında ise yapay zekâ uygulamaları hayatımızı oldukça farklı bir boyuta taşıyacağı kesin.
Diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz!