Merhaba değerli Tech Dergi takipçileri gelişen Teknoloji ile geçmişten günümüze insanoğlu yeni buluşlarla hayatını kolaylaştırmaya devam etmiştir. Son yıllarda Küresel olarak bireysel girişimcilerin de projeleri oldukça başarılı ve destekleniyor. Londra’da yaşayan Selene Sarı ses ve müzik ile havayı temizleyen hava temizleyici bir cihaz geliştirdi ve örnek olacak çok güzel bir projeye imza attı. Şimdi sizlerle bu tasarımı beraber inceleyelim.
Selene Sarı ürünün ismini Vox Aeris olarak tanıttı, ürün aynı zamanda hem bir hoparlör hemde hava temizleyici olarak çalışabiliyor.
Cihazın üç adet çalışma modu bulunuyor. Temizleme modu, dinleme modu, ve yalnızca müzik çalmakla kalmayıp havayı da temizleyebilen Vox moduna sahip.
Vox Aeris Nasıl Çalışıyor ve Kullanım Amacı Nedir?
Vox Aeris, aglomerasyon adı verilen bilimsel bir süreçle havayı temizliyor. Selene Sarı, bunun; Tıpkı kartopu oluşumuna benzer şekilde.” parçacıkların bir araya toplandığı bir yöntem olduğunu açıkladı. Hava parçacıkları geri dönüştürülebilir bir lazerle oyulmuş filtreye itilir ve bu filtre daha sonra havayı filtreler topaklanma süreci, cihazın dahili fanları tarafından oluşturulan bir girdap tarafından üretilen türbülans ve ayrıca hoparlörden gelen düşük frekanslı seslerin yarattığı akustik tarafından oluşturulmaktadır.
Cihazdaki kadranlar, hoparlör ve arındırıcı işlevlerinin bir karışımını içerir. Cihazın sol üst köşesindeki bir ekran, mevcut ortamın hava kalitesi seviyesini gösterir ve alt kısımdaki kadranlar, sesin tonunu ve ses seviyesini kontrol eder. Vox Aeris duvara takılabilir ancak aynı zamanda dış mekan kullanımı için taşınabilir hoparlör olarak kullanılabilen dahili bir bataryaya da sahiptir.
Hava Kalitesi Çok Önemli.
Selene Sarı, zamanımızın yüzde 90’ını kapalı mekanlarda geçirdiğimizi, bunun da dış ortamlara göre beş kat daha fazla kirli olabileceğini söylüyor. Selene Sarı, Vox Aeris’i geliştirmeye yönelik araştırması sırasında hava temizleme ve bunun sağlığı nasıl etkilediği konusunda farkındalık eksikliği olduğunu tespit etti.
“Hava temizlemede geçici indirim yapılması, bizi iç mekan havamızı temizlemekten caydıran önemli bir faktördür. Bunun nedeni, çevremiz güvensiz seviyelerde parçacık maddeyle dolu olsa bile, bunların tamamen görünmez olması ve Alzheimer’dan kansere kadar en tehlikeli etkilerinin genellikle hemen değil uzun vadede kendini göstermesidir.” dedi.
Selene Sarı, hava kalitesinin iyileştirilmesinin hayatlarımıza sorunsuz bir şekilde entegre edilebileceğini göstermeyi ve sağlığımız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmamızı sağlamayı amaçlıyor. Tasarımcı, tasarımın ikili kullanımı sayesinde çok daha geniş bir kitleye hitap etme ve daha fazla insana daha temiz hava soluma şansı verebileceğine inanıyor.
Selene Sarın’ın Hedeflediği Temel Amaç Nedir?
Selene Sarı; “Amacım iç mekan hava kalitesine ilişkin algımızı değiştirmek. Havamızı temizlemek bir lüks ya da ihmal edilen bir angarya olmamalı, hayatımıza sorunsuz bir şekilde entegre olan ve en sık yaptığımız aktivite üzerinde kontrol sahibi olmamızı sağlayan bir şey olmalı. Her gün nefes alıyoruz ve bu bir yaşam kaynağı.” dedi.
Selene Sarı’ya göre mevcut hava temizleme çözümleri genellikle maliyetli oluyor ve şarj edilmesi pahalı, geri dönüştürülemeyen veya cazip olmayan tıbbi cihaz görünümüne sahip filtrelere sahip.
Buna karşılık, Vox Aeris uygun fiyatlı ve aynı zamanda ilgi çekici ve ulaşılabilir olacak şekilde tasarlandı. Selene Sarı’ya göre düşük maliyetli ve geri dönüştürülebilir bez filtreler kullanılarak alternatif sunuluyor.
Dezeen’de yer alan diğer hava temizleme projeleri arasında, teknoloji şirketi Respiray tarafından alerjenleri savuşturmak için tasarlanan giyilebilir bir hava temizleyici ve kentsel ortamlarda hava kirliliğini filtrelemek için kullanılmak üzere tasarlanan Dyson kulaklık seti yer alıyor.
Son yıllarda Ülkemizde ki girişimcilerin ufuk açıcı projelerine şahitlik yapıyoruz. Selene Sarı tarafından geliştirilen bu Projede gerçekten takdiri hak ediyor. Umarım bu Proje tüm Dünya’da hak ettiği yeri bulur ve yaygın bir kullanım ağına sahip olur. Son yıllarda benim karşıma çıkan gerçekten örnek bir proje oldu ve bende Tech Dergi okurlarına bu güzel projeyi tanıtmış olmaktan gurur duyuyorum. Selene Sarıyı’ da çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.
Bir başka konuda görüşmek üzere takipte kalın güncel kalın.
Yeniliklerden ve güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Tech Dergi X adresimizi takip etmeyi unutmayın.
GÜNCEL KONULAR:
2024 Jeep Gladiator Görücüye Çıktı! Yeni İç Mekan ve Daha Fazla Donanım Seçeneği