Merhaba değerli Tech Dergi takipçileri bugün son yıllarda İnternet kullanıcılarını düşündüren bir konuyu sizler için inceliyoruz. Son yıllarda Tor Browser oldukça meşhur bir tarayıcı ve gizlilik koruması konusunda fazlasıyla iddialı peki gerçekten Tor Browser bizi İnternet’te tamamen anonim hale getirebilir mi? Bunu sizler için detaylıca inceledik.
Tor Browser Projesi Nasıl Başladı?
Tor Project Inc. Olarak şirket 2006’da kar amacı gütmeyen kuruluş haline geldi, ancak onion yönlendirme fikri 1990’ların ortalarında başlamıştı, tıpkı Tor kullanıcıları gibi, Tor’u idealleri ile mümkün kılan topluluk, geliştiriciler, araştırmacılar ve kurucular da farklı bir insan grubudur. Ancak Tor’a dahil olan tüm insanlar ortak bir amaçta birleştiler.
1990’larda, internetteki güvenlik eksikliği ve internetin izleme ve gözetleme için kullanılabilme yeteneği netlik kazanmaya başladı ve 1995’te ABD Donanma Araştırma Laboratuvarı’ndan NRL’de David Goldschlag, Mike Reed ve Paul Syverson kendilerine şu soruyu sordu. Kimin kiminle konuştuğunu, hatta ağı izleyen birine bile ifşa etmeyen internet bağlantıları oluşturmanın bir yolu var mı? Bunun üzerine araştırmalar yaptılar ve cevapları Tor Browser projesini oluşturmak ve Dijital olarak dağıtmak oldu.
Tor Browser yönlendiricilerinin amacı, interneti olabildiğince fazla gizlilikle kullanmanın bir yolunu bulmaktı ve fikir trafiği birden fazla sunucu üzerinden yönlendirmek ve her adımda şifrelemekti. Bu, Tor’un bugün nasıl çalıştığına dair hala basit bir açıklama ve detaylar yazımızın devamında.
Tor Browser ekibi Tor’un amacını şöyle açıklıyor;
Ücretsiz ve açık kaynaklı anonimlik ve gizlilik teknolojileri yaratıp dağıtarak, bunların sınırsız kullanılabilirliğini ve kullanımını destekleyerek, bilimsel olarak popüler anlayışlarını ilerleterek insan haklarının Ağ ortamında özgürlüklerini ilerletmek.
Tor Browser Ekibi
Tor Browser The Onion Routing sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş kısa ismidir. Kullanıcılarına anonim ağ kullanımı sağlayan bir yazılım projesi olan Tor Browser gizliliğe öncelik veren ve Dark Web’e güvenli olarak erişim sağlayan ücretsiz bir tarayıcıdır. Çok katmanlı şifreleme sunar ve hem onion’la biten gizli sitelere hem de com gibi normal alanlara erişmenizi sağlar. NSA National Security Agency’in ifşa edilen gizli belgelerinde şöyle bahsedilmektedir;
Tor projesi için; Tahtını yerinden edecek rakibi olmayan, anonim internetin düşük gecikme süreli, yüksek güvenlikli kralı olarak bahsedilmektedir.
Ayrıca, İngiltere Bilim ve Teknoloji Parlamentosu günlük yaklaşık olarak 2.5 milyon kullanıcının Tor’u kullandığını ve Tor’un anonim internet için bugüne kadarki en popüler ve gelişmiş iletişim sistemi olduğunu belirtmiştir.
Tor, Internet üzerinde kişisel gizliliğinizi koruyan ve güvenliğinizi arttıran bir sanal tüneller ağıdır. Bağlantı trafiğinizi rastgele seçilmiş üç sunucu üzerinden İnternet üzerine ulaştırır bunlar aktarıcı olarak da bilinir. Devredeki son aktarıcı trafiği herkese açık İnternet üzerine aktarır. Buda sizin kimliğinizi ve izlerinizi gizli tutar.
Tor Browser Özellikleri Nelerdir?
- Zaman zaman veri aktarımı ve bağlantı yavaş olsa bile neredeyse tüm internet siteleri açılır.
- Geçmiş kaydı yoktur.
- Çerezler önbelleğe kaydedilmez. Başka sağlayıcılar çerezleri denetleyemediği gibi takipte edemez.
- Her siteye farklı bir rota ile bağlandığınız için siber saldırı olasılığı çok düşüktür.
- Hiçbir internet sitesi sizi tanımaz ve konum izleyemez.
- İnternet hizmeti sağlayıcınız ya da bağlantınızı yerel olarak izleyenler, İnternet üzerinde yaptığınız işlemleri ve ziyaret ettiğiniz web sitelerinin ad ve adreslerini izleyemez.
- Kullandığınız web sitesi ve hizmetleri sağlayanlar ile bunları izleyenler gerçek İnternet IP adresiniz yerine yalnızca Tor ağından bir bağlantı geldiğini görür ve siz kendinizi açık etmedikçe kim olduğunuzu bilemez.
- Tor Browser, web sitelerinin parmak izinizi almasını ya da web tarayıcı ayarlarınıza göre sizin kim olduğunuzun belirlenmesini engeller.
Tor Browser Çalışma Prensibi Nedir?
Tor Browser çalıştığında Tor unsurlarının bulunduğu bir listeden rastgele unsur seçer ve bunlardan verinin üzerinden geçeceği bir tünel oluşturur bunun adı da Tor circuit olarak adlandırılır. Tor tarayıcısını kullanarak internete erişmeye çalışan bir kullanıcı, tarayıcıyı açtığında yazılım belirli sayıda Tor unsurunun bulunduğu bir tünel oluşturarak kullanıcının verilerini bu tünel üzerinden gitmek istediği yere ulaştırır. Bu işlem sırasında giden veri her Tor unsuru üzerinden geçerken 128 bit şifreli bir şekilde iletilir.
Bağlantı sırasında bu durum kullanıcıların anonim kalmasını sağlarken her unsur üzerinde verinin şifreli iletilmesi de kullanıcıların veri güvenliğini sağlamaktadır. Bu durum Tor kullanıcılarının yer ve kimlik denetimini çok büyük oranda imkânsız hale getirmektedir. Kullanıcıların internet deneyimleri böylece ağ ve trafik analizine karşı korunmuş olmaktadır. Tor, ağın daha verimli çalışması için oluşturduğu sanal tünelleri en fazla 10 dakika boyunca kullanmaktadır. Daha sonra gönderilecek veriler yeniden kurulacak bir sanal tünel üzerinden iletilir. Böylece daha önceki bağlantı kanalları bile sizinle beraber kaybolur.
Tor kullanıcılarına sadece web sitesi ziyaretlerinde değil, anlık mesajlaşma ve çevrimiçi alışveriş konularında da koruma sağlamaktadır. Ancak Tor Browser yazılımdan daha fazlasıdır. Kendini insan haklarına adamış uluslararası bir insan topluluğu tarafından geliştirilen bir projedir. Tor Projesi, şeffaflığa ve kullanıcılarının güvenliğine derinden bağlıdır.
Tor Browser bugün Küresel olarak gizlilik ve güvenlik de en iyi İnternet tarayıcısı ancak iş bununla bitmiyor Tor Browser hakkında temel bilgiye sahip olan kullanıcılar standart bir tarayıcı gibi Tor Browser kullanarak daha yüksek güvenli bir internete sahip olabilir. Bununla birlikte uzman seviyesinde bilgi sahibi olmayan kişiler Tor üzerinden özellikle Deep Web ve Dark Web ortamlarına girmek konusunda bir merak ve macera ararken başlarına büyük sıkıntılar açabilir bunun da uyarısını yapmak isteriz.
Tor Browser Deep Web ve Dark Web İlişkisi Nedir?
Burası İnternetin karanlık yüzü olarak adlandırılır ve suç oranı çok yüksektir. Burada yanlış bir işlem yapan kullanıcılar bilgisayar korsanı veya farklı suç örgütleri ve suç unsuru peşinde olan kişilerin trafiğine takılabilir, yada bu ağlarda yanlış bir işlem ile kimlik bilgilerini cihaz bilgilerini açık ederek kendilerini riske sokabilir. Bu hususlarda çok dikkatli olmak gerekiyor ve yasal olarak bu ağlara katılmak suçtur. Bu suça ortak olabilir veya istemsiz bir şekilde şuç unsurlarına dahil olabilirsiniz.
Deep Web ve Dark Web için Tor Browser içinde diğer tarayıcılardan farklı bir özellik yoktur farklı DNS ve Ağ ayarları vardır. Burada ki amaç en anonim ve gizliliği yüksek tarayıcıyı kullanmaktır. Tor Browser bu konuda küresel olarak en iyisi olduğu için adı Deep Web ve Dark Web ile anılmaktadır. Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu tarafından Devletler ile ortak olarak yayımlanan yasalar gereğince Deep Web ve Dark Web üzerinde yaşayacağınız hiçbir mağduriyet Tor Browser tarafından değil sizin tarafınızdan suç teşkil eder ve hak talebiniz söz konusu değildir. Bu yüzden yayınladığımız içeriğin bize verdiği sosyal ve yasal sorumluluk nedeniyle gerekli uyarıları tarafımızca değerli okurlarımıza yapmış olalım. Bu konuda uzman olmak veya uzmanlaşmak bile suç işleme hakkını bize vermez.
Tech Dergi takipçilerine Tor Browser kullanmalarını tavsiye ederim, ve yukarıdaki hususlarda da dikkatli olmalarını öneriyorum.
Bir sonraki konuda görüşmek üzere takipte kalın.
Yeniliklerden ve güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Tech Dergi Twitter adresimizi takip etmeyi unutmayın.
GÜNCEL KONULAR: