Telefonum suya düştü ne yapacağım diye paniklerken yapmamanız gerekenlere odaklanmanız daha önemli. Bu yazımızda neleri yapmamanız ve neleri yapmanız gerektiğinden bahsettik.
Sıvıyla temas eden telefonlara yapılan ilk işlemler cihazlarda kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Birçok kişi panikle hareket ederek telefonlarına yanlış müdahalede bulunuyor. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte havuz ve deniz kenarına götürülen telefonlar sıvı temasına maruz kalarak zarar görebiliyor. Böyle bir durumda kullanıcılar tarafından panikle yapılan ilk müdahale ise kalıcı hasarlar meydana getiriyor. Özellikle saç kurutma makinası ile kurutma gibi yaygın hatalar kalıcı sorunlara yol açıyor. Herhangi bir sıvı temasına maruz kalan telefonun kurtarılabilmesi için yapılması ve yapılmaması gereken işlemleri sizler için sıralıyoruz.
Öncelikle yapılmaması gerekenlere bir bakalım
1. Telefonunuzu açmayın
Sıvı ile temas eden cihazınızı büyük bir panikle açmaya çalışmanız en büyük hatalardan biri. Sıvı temasından sonra telefonunuzu açmanız, kısa devreye ve devre üzerinde bulunan parçalarda korozyona neden olacaktır.
2. Pirinç dolu kase ya da kedi kumu işe yaramıyor!
Birçok kullanıcı telefonunu sıvı temasından sonra, pirinç dolu bir kaseye ya da kedi kumunun içine sokuyor. Evet bu maddeler bir miktar nemi emebiliyor, fakat telefonunuzun içindeki küçük noktalara erişemediğinden, su damlaları burada kalıyor. Bu işlemler sonrası telefonun içerisinde sıvı kalmadığını düşünerek açtığınızda ilk maddede belirttiğimiz gibi kısa devreye ya da korozyona neden oluyor. Ayrıca pirinç ve kedi kumunun içerisinde bulunan tozlarda cihazın daha çok hasar almasına sebep oluyor. Yapılan araştırmalar, telefonunuzun sıvı temasından sonra bir kap içerisine sokulmamasını gösterdi. Açık havada kendi kendine kuruyan cihazın içinden, daha fazla su atıldığı gözlendi.
3. Saç kurutma makinasından ve ısı tabancasından uzak durun!
Saç kurutma makinası ve ısı tabancası gibi ısı kaynağını kullanmak telefonunuza daha fazla hasar verebilir. Sıvı teması durumunda direkt olarak telefonunuza tuttuğunuz ısı kaynağı, cihazın üzerinde bulunan devrelere ve lehimlere zarar vererek geri dönüşü olmayan hasar verecektir.
Telefona sıvı temasında sonra neler yapmalıyız?
1. Telefonunuzu en kısa sürede sudan çıkartın ve açmaya çalışmayın!
Telefonum suya düştü eyvah ne yapacağım diye eliniz ayağınıza dolaşmadan hemen sakin olmalısınız. Telefonunuzu suya temasından sonra en kısa sürede sudan çıkartmaya çalışın. Su içerisinde ne kadar az kalırsa o kadar az hasar görecektir. Telefonunuzu sudan çıkarttıktan sonra direkt olarak kapatın ve tekrar açmaya çalışmayın. Sudan çıkarttığınız ilk anda telefonunuz çalışıyor gözükse de elektrik akımı ve su teması nedeniyle büyük sorun yaratabileceğini bilmenizde fayda var.
2. Telefonunuzdan SIM kartını, SD kartını ve Bataryayı hemen çıkartın!
Suyla temastan sonra eğer mümkünse öncelikle telefonunuzun bataryasını çıkartın. Böylece elektriksel hasar ihtimalini en aza indirmiş olacaksınız. SD Kart ve SIM kartınızı çıkartarak bu alanların daha hızlı kurumasına imkan verecektir ve olası veri kayıplarının önüne geçebilecektir.
3. Telefonunuzu yumuşak bir bez yada havluyla kurulayın!
Sudan çıkan telefonunuzu yukarıdaki adımları gerçekleştirdikten sonra yumuşak bir bez ya da havluyla hafifçe kurulayarak fazla suyun emilmesini sağlayabilirsiniz. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra en yakın profesyonele başvurarak cihazınızı kontrol etmesini istemelisiniz.
Sizlerde bu maddelere eklemek istediklerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarımızı takip ederek güncel içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.