Teknoloji deyince aklımıza gelen bir materyal veya ürün muhakkak vardır. Öyle ki iş yerimizde, evde, okulda ya da gündelik hayatımızda teknolojinin yeri yadsınamaz bir şekilde önem arz etmektedir. İnsanlar teknolojiyi ürün, hizmet veya bilgiye ulaşmak gibi amaçlarla kullanabiliyor. Teknoloji sayesinde bilimsel araştırma ve çalışmalar, bilgiye kolay ulaşım, eğitim ve öğretimde ilerleme gibi olumlu durumlar meydana gelmektedir.
Teknolojinin faydaları
Teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası halindedir. Yaşantımızı kolaylaştırması ve fayda sağlaması bizler için en iyi durumdur. Teknolojinin ev yaşantımızdaki faydalarını ele aldığımızda bir çok ev aletleri karşımıza çıkar. Bunlar elektrik süpürgesi, ütü, kahve makinesi, çamaşır ve bulaşık makinesi ve daha sayamayacağımız bir çok ürün bizim ev işlerimizi kolaylaştırmaktır. Bu cihazlar sayesinde daha az yorularak zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlayıp işlerimizi halledebilmemiz sağlanmıştır.
İş yaşamını ve eğitim sektörünü ele alacak olursak iş yerlerimizde bilgisayarlar, tabletler, telefonlar ve mail aracılığıyla bilgilere kolayca ulaşılması sağlanır. Çalışma ortamlarının ve iş yerindeki insanların yaşam standardının iyileştirilmesine yardımcı olur. Teknolojiye yatırım yapan işletmelerde çalışan motivasyonu, refah, yüksek verimlilik ve büyüme oranları artar. Pandemi gibi olağanüstü durumlarda kişilere evden çalışıp para kazanma imkanı sunar. Bu durum ev hanımlarının evden çalışması ve kendini geliştirmesi gibi durumlara da imkan vermektedir.
Eğitim sektöründe ise durum bundan çokta farksız değildir. Eğitim hem ülkemizde hem de dünyada çok önemli bir yere sahiptir. Amaçlanan her zaman eğitimi daha üst bir düzeye çıkarıp eğitim – öğretim kalitesini artırıp nitelikli öğrenci ve öğretmenler yetiştirmektir. Burada da yine en önemli pay teknolojiye düşer. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle okullarda alınan eğitimin daha üst düzey olmasına, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaya ve onların daha iyi bir eğitim şekliyle öğrenmelerine katkı sağlanmaktadır.
Okullarımızda kullanılan akıllı tahtalar, projeksiyon cihazları ya da laboratuvarlarda kullanılan bilgisayarlar ile öğrenciler bilgiye daha kolay ulaşabilmekte anlamadığı konuları ses kayıt cihazlarıyla ya da video dersleriyle tekrar etmekte ve bu cihazlar aracılığıyla görsel olarak eğitim alıp daha önce gidip göremedikleri, ya da tarih öncesi döneme ait olay ve olguları, görüp işitebildiği ya da dokunabildiği teknolojik eğitim ortamları sayesinde oluşturabilmektedir. Eğitimde ne kadar çok duyu organına hitap edilirse o kadar kalıcı öğrenme sağlanacağı prensibinden dolayı teknoloji sayesinde buna imkan verilmektedir.
Öğrencilerin motivasyonunu artırmak için öğretim becerileri geliştirilebilir ve teknolojiyle dersler daha eğlenceli hale gelebilir. Öğrencinin kendini tanımasına olanak tanıyıp ilgi alanlarının neler olduğuna ve gelecekte hangi meslek grubuna gitmesine karar vermede yardımcı olabilmektedir. Günümüzde adını sıkça duyduğumuz yapay zeka hızlı bir ilerleme içerisindedir. Yapay zeka teknolojisi geliştikçe insanların iş yükü daha bir hafifleyecek ve zor olan iş alanlarında artık insan gücü değil de yapay zeka teknolojisinin kullanımı yaygınlaşacaktır.
Teknolojinin zararları
Teknolojinin hayatımıza sağladığı fayda ve kolaylıklar dışında bir de zararlı yönleri ve durumları mevcuttur. Teknolojinin zararları psikolojik ve fizyolojik olarak değerlendirilebilir. Hepimiz biliyoruz ki teknoloji deyince akla ilk gelenler bilgisayar ve akıllı telefonlardır. Akıllı telefonun kullanımı her geçen gün artmaktadır ve bu artış kullanıcı sayısındaki yaş ortalamasının düşmesine sebep olmaktadır. Çok küçük yaşlarda kullanılmaya başlayan akıllı telefon, tablet gibi cihazlar çocukların ve yetişkinlerin sosyal ortamlardan uzak kalmasına, kendi içlerine kapanıp kişilerin asosyal ve teknoloji bağımlısı olmalarına sebebiyet vermektedir.
Gereğinden fazla telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı göz başta olmak üzere boyun ve omuz bölgelerinde ağrıya neden olabiliyor. Uzun vadeli etkilerden olan duruş bozukluğu da zamanla kas-iskelet sisteminde sorunlara yol açabiliyor ve sağlık olumsuz şekilde etkileniyor. Öğrencilerin derse isteksizliğinin artması da bu tür cihazlara olan bağımlılık artışını göstermektedir.
Teknolojinin kaynaklık ettiği sosyal medya en çok çocuklar için sorun teşkil etmektedir. İlgisiz ebeveynler ve bilinçsiz çocukların en çok maruz kaldığı siber zorbalık onları psikolojik yönden olumsuz etkileyecektir. Son olarak da yapay zekaların bir çok faydasını sayabiliriz ancak faydasıyla beraber oluşturabileceği tehlikeli durumlar insan iş gücünün kaybolmasına ve işsizlik oranının artmasına sebebiyet verebilir.
Dünya tarihine etki eden 8 teknolojik gelişme
İnsanlık olarak teknoloji alanında her ne kadar önemli adım ve gelişmeler yapmış olsak da bazı icatlar diğerlerine göre daha büyük yankı oluşturmuş ve geliştirilecek bir sonraki tasarımlara kaynaklık edip ilerlemesini, yeni biçim ve özellikler kazanmasını sağlamıştır.
- Renkli Televizyonlar – 1960’lar
Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Aynı zamanda kitle iletişim aracı da olan televizyon, yayınlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihaz sistemidir.
İlk renkli televizyon yayını ABD ülkesinde NBC tarafından 1954 senesinde yapmıştır. İlk düzenli televizyon yayına 1936 yılında İngiltere’de başlanmıştır. Türkiye’de TRT verisine göre 31 Aralık 1981 tarihinde ilk renkli program yayını yapılmıştır.
- ATM (Bankamatik) – 1967
Tam anlamı ile ATM sayılabilecek ilk cihaz 27 Haziran 1967 tarihinde De La Rue firmasınca Barclays Bank için üretilerek, Londra’nın Enfield kasabasında hizmete sunulmuştur.
Fatura ödemeden para yatırmaya kadar birçok bankacılık işlemi için kullanılabilen ATM, ilk olarak Reg Varney tarafından kullanılmış ve para çekme işlemi gerçekleştirmiştir. ATM Türkiye’de ise bankamatik adı altında 1982 yılında İş Bankası tarafından hizmete açılmıştır.
- Cep Telefonu – 1973
Cep telefonunun mucidi o dönemde Motorola’da mühendis olarak çalışan Martin Cooper’dır. 1973 yılında ilk cep telefonunu geliştirmiştir. İlk cep telefonu 1 kg’dan fazla ağırlıktaydı ve tam dolu batarya ile 20 dakikalık bir görüşme yapılabiliyordu. Martin Cooper yıllar sonra bu telefon için “Telefonun uzun süre elde tutulmaması açısından iyiydi.” demiştir.
- Walkman – 1979
Müziğin hayatımızın bir parçası haline gelmesiyle her yer de ve her zaman taşınabilir bir cihaza ihtiyaç vardı.
Ortaya çakışından bugüne kadar pek çok gelişmiş modeli tasarlanmış olsa da, Walkman; türünün en özel ürünüdür çünkü döneminin insanlarına özellikle gençlere, istediği mekanda (evde, işte, sokakta, gezerken, yatarken) dilediği zamanda müzik dinleme özgürlüğü sağlamıştır. Bu özellikleri, onun, dönemine damga vurmasına, tüm dünyaya yayılmasına ve çok sevilmesine sebep olmuştur. Günümüzün, bu özelliklere sahip tüm yüksek teknoloji sahibi ürünlerin atası ve ilham kaynağıdır.
Sony firmasının kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olan Akio Morita’nın, uzun uçak yolculuklarında çok sevdiği müzik türü olan operayı rahat ve özgür bir şekilde dinlemek istemesiyle ortaya çakan fikir, şirketin mühendisi Nobutoshi Kihara tarafından 1978 yılında ilk prototipin tasarlanmasını sağlamıştır.
Sony firmasının dünyaca ünlü bir marka olmasını sağlayan walkman’ler; 1979 dan bu yana büyük değişimler geçirse de, dünyada satış rekorları kıran ilk taşınabilir müzik çalar aletidirler. Kasetçalar, CD, mini-disk, mp3 derken günümüzde artık müzik çalar servisleri revaçta olsa da, walkman’ler hafızalardan asla silinmeyecek ve gerçekten geçmişin, önünde şapka çıkarılacak ürünleri olarak günümüzde de yaşamaya devam edeceklerdir.
- Macintosh – 1984
Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını Macintosh Apple türünden alan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.’in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik ara yüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur.
- Elektronik Posta – 1971
Tarihte e-posta, ilk olarak 1971 yılında, bilgisayar mühendisi olan Raymond Samuel Tomlinson tarafından denenmiştir. Diğer bir ifadeyle e-posta ile ilgili süreç, Tomlinson’un hemen yanı başındaki bilgisayara @ işaretini kullanarak mail atmasıyla başlamıştır. Bu arada Tomlinson neden @ işaretini kullandığını ise şu şekilde ifade etmiştir: “Kimsenin adında kullanılmayan ve karışıklığa yol açmayacak bir işaret aradım. Bu yüzden @ işaretini kullandım.“
Kısacası @ işareti sayesinde hangi bilgisayarda hangi kullanıcının olduğu bilgisine ulaşmak kolaylaştı. Bu vesileyle e-postanın kişiselleştirilmesi konusu da aşılmış oldu.
- Modem – 1958
Dijital modemler, 1950’lerde Kuzey Amerika hava savunması için veri iletme ihtiyacından doğdu. Amerika Birleşik Devletleri’nde seri modem üretimi 1958’de Sage hava savunma sisteminin bir parçası olarak başladı.
- Atom Bombası – 1945
Atom bombası füzyon tipi bombadır. Gücünü nükleer füzyon reaksiyonlarından alır. Atom bombası gibi füzyon silahlarında zenginleştirilmiş uranyum ya da plütonyum kritik kütleye zorlanır. Bu durum nükleer zincir reaksiyonunun üstel büyümesinin önünü açar.
ABD ‘Little Boy’ olarak adlandırdığı ilk atom bombasını 6 Ağustos 1945 tarihinde Japonya’nın Hiroshima kentine atmıştır. 9 Ağustos 1945 tarihinde yine ABD, ‘Fat Boy’ olarak adlandırdığı atom bombasını Japonya’nın Nagasaki kentine atmıştır. Her iki atom bombasının tahribatı sebebiyle 200 bin sivil ve asker hayatını kaybetmiştir.
Gelecek teknolojide bizleri neler bekliyor?
Geleceğe yönelik büyük çalışmalar olduğu tahmin ediliyor. Hızla ilerleyen teknoloji her yeni gün bir öncekine eklemeler yaparak gelişim gösteriyor. Bu durum da bizlere heyecan verici olayların gerçekleşeceğini haber veriyor.
Şimdiler de en çok üzerinde durulan konu olan Yapay Zeka herkeste büyük beklentiler oluşturdu. Robotların hayatımıza dahil olacağı ve bir çok işi kolaylaştıracağı da söz konusu teknolojinin ne kadar ilerlediğinin ve ilerleyebileceğinin göstergesi haline gelmiştir.