Soğuk havalarda açık alanda çalışanların alması gereken 5 önlem
  1. Anasayfa
  2. Genel

Soğuk havalarda açık alanda çalışanların alması gereken 5 önlem

Havalar git gide soğuyor, kış geliyor ve çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Soğuk havalarda özellikle açık alanda çalışanların işi daha da zorlaşıyor. Çalışanların kış mevsiminde donma veya hipotermi gibi tehlikelere maruz kalabileceğine dikkat çeken Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, izlenmesi gereken 5 önemli korunma yolunu sıralıyor.

Sene sonuna doğru yaklaşırken kış yüzünü göstermeye başlıyor ve kimse bu havalarda dışarıda bulunmak bile istemezken açık alanlarda çalışanların iş güvenliği ve kişisel sağlığı açısından işleri oldukça zorlaşıyor. Soğuk havalarda donma, hipotermi veya cilt rahatsızlıkları gibi birçok risk oluşabildiğini ve açık alanlarda çalışanların alması gereken özel önlemler olduğunu aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, kullanılması gereken ekipmanlarla beraber dikkat edilmesi gereken 5 adımı aktarıyor.

Çalışanlar Vücut Isılarını Korumaya Dikkat Etmeli
Kışın zorlu şartlarda çalışanların dikkat etmesi gereken en önemli konu vücut ısıları oluyor. Soğuk havaların yarattığı en büyük sağlık risklerinin başında ise hipotermi geliyor. Bir yetişkinin normal vücut ısısı 37°C’dir ve bu ısı 35°C’nin altına düşerse hipotermi yaşanıyor. Hipotermi, özellikle ülkemizin de doğu şehirlerinde çalışanlar için kışın sıkça görülen bir sağlık sorunu haline geliyor. Özellikle donma risklerinin de yaşanarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiği zorlu çalışma ortamlarına dikkat çeken Murat Şengül, el ve ayak parmak uçlarında, burunda, kulaklarda veya yanaklarda donmadan kaynaklı sorunlara karşı önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Soğuk havalarda açık alanda çalışanların alması gereken 5 önlem

Kışın Yaşanan Sağlık Problemlerinden Korunmak Mümkün
Soğuk havalarda açık alanlarda çalışanların azami dikkat etmesi gereken risklere dikkat çeken Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, oluşabilecek sorunlara karşı 5 öneride bulunuyor.

1. Bir çalışma / dinlenme programı yapılmalı. Soğuk havaya uzun süre maruz kalmak çalışan sağlığı açısından yararlı değil. Belli bir süreden sonra vücut gerekli ısıyı koruyamıyor ve sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Bu nedenle doğru planlanmış bir çalışma / dinlenme programının oluşturulması gerekirken, belli aralıklarla kapalı ve sıcak alanlara girilerek vücut ısısının dengelenmesine özen gösterilmeli.

2. Doğru iş kıyafetleri giymeye özen gösterilmeli. Kışın soğuk havalarda giyilen iş kıyafetlerinin hava durumuna uygun olması gerekiyor. Soğuk havalarda katmanlar halinde giyinmek çalışanlar için en doğru tercih olacaktır. Gerektiği zaman bir katmanı çıkarabilmek veya giyebilmek, çalışanları bir sıcak bir soğuk ortama girmekten doğan soğuk algınlığı gibi hastalıklardan koruyacaktır. İş kıyafetlerinin seçiminde nefes alabilen özelliğe sahip ürünlerin kullanımı da çalışanların konforu bakımından önemli.

Soğuk havalarda açık alanda çalışanların alması gereken 5 önlem

3. Bere / baret kullanımına dikkat edilmeli. Vücut ısısının büyük bir kısmı kafadan kaybedilir ve kulaklar fazla soğuğa maruz kalırsa donabilir. Bere kullanmak, çalışanların vücut ısılarını dengede tutmalarına yardımcı olacaktır. Baret kullanmak zorunda olan çalışanların baretlerinin uygun bir kışlık astarı olduğundan ya da baret kullanımını engellemeyen baş bandı, bone gibi ürünleri kullandığından emin olması gerekir.

4. Kayma riskine karşı gerekli ekipmanlar kullanılmalı. Kışın çok yağmur veya kar yağdığında yüzeylerin kayganlaşması kaçınılmazdır ancak gerekli önlemlerin alınması, karşılaşılan zorluğun en az hasarla atlatılmasına yardımcı olur. Özellikle iskelelerde, çatılarda veya başka tehlikeli iş ortamlarında çalışanların kar veya yağmura karşı buz tutucu tabanlı ve iç yapısı aşırı soğuklara karşı korumalı ayakkabılar gibi doğru ve gerekli ekipmanları kullanmaları çok önemli.

5. Olası bir sağlık durumuna karşı hazırlıklı olunmalı. Çok üşüyen bir çalışanın vücudu titremeye başlar ancak bir süre sonra bu titreme kesilir ve bu korkulan bir duruma yol açabilir. Bir çalışanın titremesinin kesilmesi, bilincinin azalması ve göz bebeklerinin büyümesi gibi belirtiler olduğunda acil müdahale edilmesi gerekebilir. Bu belirtileri yaşayanlar genellikle kendi semptomlarını fark edemeyebilirler ve bir başkasının yardımına ihtiyaç duyarlar. Bu gibi durumlara karşı acil durum sağlık dersleri almalı ve gereken sağlık ekipmanları önden temin edilmelidir.

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir