Parkinson’a Çare mi Geliyor? Bilim İnsanları Beyin İmplantı Üzerinde Çalışıyor!
  1. Anasayfa
  2. Tıp

Parkinson’a Çare mi Geliyor? Bilim İnsanları Beyin İmplantı Üzerinde Çalışıyor!

Parkinson hastalığına kesin bir çare bulunmuş değil, ancak Cambridge Üniversitesi öncülüğünde yürütülen yeni bir deney, milyonlarca hastaya umut olabilir.

Bilim insanları, beyin hücrelerinden oluşan küçük kümelerle yeni nesil bir beyin implantı geliştirmeyi planlıyor. 23 Ocak’ta üniversite tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yenilikçi yöntem, hastalığın tahrip ettiği sinir yollarını onarmayı hedefliyor ve öncelikle hayvanlar üzerinde test edilecek.

Cambridge Üniversitesi’nden George Malliaras ve Roger Barker liderliğindeki ekip, “Amacımız, Parkinson hastalarının beyin fonksiyonlarını eski haline getirebilecek kesin ve etkili tedaviler geliştirmek” diyor.

Parkinson Neden Tedavi Edilemiyor?

Parkinson, beyin hücrelerinin hasar görmesi ve ölmesi sonucu ortaya çıkan ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık. Özellikle dopamin üreten nöronların kaybı, motor kontrolü etkileyerek hareket problemlerine neden oluyor. Hastalığın kesin nedeni bilinmiyor ve şu an için bir tedavisi yok.

Dopamin bazlı ilaçlar erken dönemde etkili olsa da, zamanla ciddi yan etkilere yol açıyor. Bu yüzden bilim insanları yeni ve kalıcı çözümler arayışında.

Parkinson’a Çare mi Geliyor? Bilim İnsanları Beyin İmplantı Üzerinde Çalışıyor!

Yeni Beyin İmplantı Nasıl Çalışacak?

Parkinson tedavisinde hücre nakli yöntemi uzun süredir inceleniyor. Ancak, şimdiye kadar yapılan deneylerde, nakledilen hücreler beyinle tam anlamıyla bütünleşmeyi başaramadı.

Malliaras ve Barker’ın ekibi ise orta beyin organoidleri adı verilen küçük beyin hücre kümeleri kullanarak bu sorunu çözmeyi hedefliyor. Bu hücreler, beyne nakledildikten sonra ileri teknoloji malzemeler ve elektriksel uyarılarla desteklenecek. Böylece beynin sinir sistemiyle bütünleşmeleri sağlanarak kaybolan sinir yollarının yeniden inşa edilmesi amaçlanıyor.

İngiltere’nin gelişmiş araştırmalar ajansı ARIA’nın direktörü Jacques Carolan, bu projeye ciddi bir yatırım yapıldığını belirterek, “Beyinle hassas bir şekilde etkileşime giren yöntemlere yeterince yatırım yapılmadı. Bu proje, beyin hastalıklarıyla mücadelede çığır açabilir” diyor.

İlk Sonuçlar Ne Zaman Alınacak?

Araştırma ekibi, projenin resmi olarak başlamasıyla birlikte, ilk testleri hayvanlar üzerinde gerçekleştirecek. Eğer her şey yolunda giderse, önümüzdeki birkaç yıl içinde—hatta belki aylar içinde—ilk başarılı sonuçları duyabiliriz! 🔬🚀

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir