Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar
Trendlerdeki Yazı

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

Merhaba değerli Tech Dergi takipçileri yakın zamanda duyurulan Pardus 23.0 Ay Yıldız sürümü yeni birçok özellik ve geliştirme ile kullanıcılara sunuldu. Diğer birçok sürümün aksine bu sürümde bir dizi yeni özellik ve tamamen Pardus geliştirme ekibi tarafından sunulan özellikler ve paket iyileştirmeleri ile kullanıcıların karşısına çıktı. Özellikle ara yüzünün Ay Yıldız temalı görsel bir yapıya sahip olması oldukça ilgi çekmiş gibi görünüyor. Şimdi sizlerle yerli işletim sistemimiz Pardus’un yeni sürümünü beraber inceleyelim.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

Yaklaşık olarak 4 sürüm döngüsü önce TÜBİTAK Pardusu Debian tabanlı bir işletim sistemine dönüştürmeye karar verdi. Bu adım kararlı ve Pardus işletim sisteminin önünü açacak bir karar oldu. Debian tabanlı bir linux dağıtımı olan Pardus’un Ay Yıldız sürümünde, Debian’ın son yayınlanan sürüm özelliklerine ek birçok yeni uygulama ve geliştirme yer alıyor. Pardus, kullanıcıların çeşitli ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak için hem XFCE hem de GNOME masaüstü ortamlarında kurulum seçeneği sunuyor. Her iki masaüstü ortamı için optimize edilmiş ve özelleştirilmiş sürümleri, ayrı ISO dosyaları olarak indirebilirsiniz.

Yeni Sürümde Yapılan Değişiklikler Neler?

Yeni sürümde, masaüstü ortamları XFCE ve GNOME’a özel uygulamaların yanında, iki masaüstü ortamında çalışabilecek uygulamalar geliştirildi. Sürüm notlarına ayrıca göz gezdirebilirsiniz. Şimdi sizlerle Ay Yıldız sürümüyle birlikte yeni gelen uygulamaları beraber inceleyelim.

Pardus Gnome Karşılayıcı.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

GNOME için özel tasarlanmış uygulama, gereksiz detaylardan arındırılmış, net ve kullanıcı dostu bir başlangıç deneyimi sağlar. Bu uygulama sayesinde duvar kağıdınızı belirleyebilir, tema ve görüntü ayarlarıyla kişiselleştirebilir ve klavye ayarlarınıza dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Ayrıca, klavye kısayollarını da bu uygulama üzerinden keşfedebilirsiniz. Kısaca bu uygulama birçok Linux işletim sisteminde bir gelenek haline gelmiş olan ön ayar ekranını kapsıyor.

Pardus XFCE Karşılayıcı.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

XFCE için özel geliştirilen uygulama, kullanıcıya gereksiz karmaşadan uzak, sade ve kullanıcı dostu bir başlangıç deneyimi sağlar. Duvar kağıdını ayarlayıp, tema ve görüntü ayarları ile klavye ayarlarını özelleştirebileceğiniz uygulama ile aynı zamanda kullabileceğiniz klavye kısayollarını da inceleyebilirsiniz. Buda tıpkı GNOME arayüzünde olduğu gibi geleneksel bir ön ayar ekranıdır ancak bu GNOME ile eş değer olmayan bir alt sürüm olduğu için biraz daha detaylara önem vermiyor.

Pardus XFCE İnce Ayarlar.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

GNOME ve XFCE için ayrı olarak özel geliştirilen uygulama, masaüstü ortamı ayarları ve özelleştirmelerini kolayca değiştirmek için kullanılır.

Duvar Kağıdı ve Tema Değişiklikleri: Kullanıcıların duvar kağıtlarını seçebilmelerini ve sistem temasını koyu ya da açık renk olarak değiştirebilmelerini sağlar.

Ekran: Görüntü ölçeklendirme ile panel, masaüstü ikonları ve fare işaretçi boyutlarını değiştirebilmeyi sağlar.

Klavye: Kullanıcıların klavye yerleşimi eklemelerini ve çıkarabilmelerini, klavye göstergesini panelde gösterebilmelerini sağlar.

Yazı Tipleri: Sistemde kullanılan fontları ve font boyutlarını değiştirmek için seçenekler sunar.

Dil: Sistemde kurulu gelen dilleri, dil ekleme ya da değiştirme gibi işlemleri yapabilmeyi sağlar.

Saat: Saat gösterme seçenekleri, tarih ve saat yalnızca saat olabilecek şekilde ayarlayabilmeyi sağlar.

Panel Tercihleri: Kullanıcıların panelde gösterilecek seçenekleri ayarlamalarını sağlar. Bilgisayarı ya da oturumu kapatma, kullanıcı değiştirme, yeniden başlatma gibi seçenekleri panelde kısayol olarak kullanabilmeye yardımcı olur.

Güç Yönetimi: Sisteminizin ekran karartma ve uykuya alma sürelerini ayarlayabilmenizi sağlar.

Başlangıç Uygulamaları: Kullanıcının bilgisayarını başlattığında otomatik olarak hangi uygulamaların çalıştırılacağını seçmesine olanak tanır.

Varsayılan Uygulamalar: Tarayıcı, dosya yöneticisi, e-mail, müzik, metin düzenleyici vb. dosya türleri ve işlemler için hangi uygulamaların otomatik olarak açılacağını belirlemeyi sağlar.

Örneğin, varsayılan tarayıcınız Firefox olarak belirlenmiş ise, web bağlantıları Firefox ile görüntülenir.

Varsayılan Ayarlar: Panel, dosya yöneticisi ya da tüm xfce ayarlarını varsayılana döndürebilmeyi sağlar.

Pardus Güç Yöneticisi.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

XFCE için geliştirilen uygulama, pilde ya da güçte kullanımlarda ekran tasarruf modlarını kendinize göre ayarlayabilmenizi sağlar. Ayrıca uygulama sayesinde, güç tasarrufu moduna geçmek için pil doluluk oranını da ayarlayabilirsiniz. XFCE ortamı için Pardus geliştirme ekibi tarafından böyle bir uygulamanın yapılması çok yerinde ve doğru bir karar olmuş özellikle düşük cihazlar için tasarlanan sürümlerde olmazsa olmaz bir uygulama.

Uygulamanın kendi yaptığım testlerde %70 oranında doğruluk ile çalıştığınıda gözlemledim.

Pardus Font Yöneticisi.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

Uygulama sisteminizde yüklü bulunan fontları listeler, font ailelerinde arama yapılabilmenizi, listeye yeni font ekleyebilmenizi ve eğer font kullanıcı tarafından eklendiyse fontu silebilmenizi sağlar. Fontun belirli senaryolarda nasıl göründüğünü görselleştirip boyutlarını değiştirebilmenizi, fonta ait karakter haritalarını görebilmenizi sağlar. Ayrıca kendi yazacağız örnek bazı kelime ve harflerde fontların nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

Pardus Gece Işığı.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

XFCE için geliştirilen uygulama, ekran renk sıcaklığını değiştirerek mavi ışık emisyonunu azaltmayı amaçlar. Bu sayede özellikle akşam saatlerinde mavi ışığın azaltılmasıyla melatonin üretiminin engellenmemesine ve böylece daha iyi bir uyku kalitesine yardımcı olabilir.

Pardus Güncelleyici.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

Bilgisayarınızdaki yazılımları ve sistem bileşenlerini güncel tutmanızı sağlayan bir araçtır. Güncellemeler sistem güvenliğini ve kararlılığını korumak, yeni özelliklerden yararlanmak ve hataları düzeltmek için önemlidir. Pardus güncelleyici, güncelleme sürecini kolay, etkili ve kullanıcı dostu bir şekilde yürütmenizi sağlar. Güncelleme kontrol sıklığını, uygulamanın başlangıçta çalışıp çalışmayacağını ayarlayabilmenizi ve son güncelleme tarihini görebilmenizi sağlar.

Pardus LightDM İnce Ayarları.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

LightDM grafiksel kullanıcı oturumlarını başlatmak için kullanılan hafif ve hızlı bir ekran yöneticisidir. XFCE için geliştirilen uygulama, LightDM’nin yapılandırma ve özelleştirme arayüzüdür. Uygulama sayesinde, kullanıcıların oturum açma ekranını tam anlamıyla kişiselleştirmelerine olanak tanıyarak, estetikten güvenliğe kadar birçok alanda kontrolü ele almasına imkan tanır.

Genel Ayarlar: Estetik ve kullanıcı deneyimi üzerinde kontrol sağlar.

Tema ve Simge: GTK temasını, simge setini ve koyu temayı seçme.

Görüntü ve Yazı Tipi: Ekran ölçeklendirme, yazı tipi boyutunu ayarlama ve siyah ekran gecikmesi.

Başlangıç Komutları: Oturum başlatma ve giriş öncesi özel komut çalıştırma.

GTK Penceresi Ayarları: Oturum açma ekranının görünümü üzerinde daha fazla denetim yapabilmenizi sağlar.

Arkaplan ve Logo: Kişisel arkaplan resmi ve özel logo ekleyerek markalaşma imkanı.

Giriş Seçenekleri: Boş parolayla girişi ve enter tuşuna basmadan girişi ayarlama.

Kullanıcı Hafıza: En son oturum açan kullanıcının adını hatırlama özelliği.

LightDM Ayarları: Sistem ve güvenlik seçenekleri ile ilgili ayarları yapabilmenizi sağlar.

Root ve Otomatik Giriş: Root kullanıcısı ile girişi ve belirli bir kullanıcı için otomatik girişi yönetme.

Ekran Ayarları: Farklı ekran yapılandırmaları için seçenekler sağlar.

Ekran Yansıtma: Çoklu ekran kurulumlarında ekranları yansıtma.

Varsayılan Ekran: Başlangıçta hangi ekranın kullanılacağını seçme.

Kullanıcı Listesi: Oturum açma ekranında hangi kullanıcıların görüntüleneceğini kontrol etmenizi sağlar.

Kullanıcı Gösterimi: Kullanıcı adlarını listeleme, gerçek isimleri gösterme ve belirli kullanıcıları gizleme seçenekleri.

Diğer Pardus Uygulamaları Neler?

Pardus Bilgisayarım.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

Kişisel bilgisayarınızdaki diskler için bir bilgi ve yönetim arayüzü uygulamasıdır. Bilgisayarınızdaki kök dizininiz ve bağlı olan disklerinizin toplam boyutları, boş disk alanı ve canlı disk alanı takibi yapabilirsiniz. Bilgisayarınıza bağlı olan disklerinizin cihaz yolu, bağlanma yolu ve dosya sistemi gibi detaylı bilgilerini öğrenebilirsiniz. Bilgisayarınıza bağlı olan çıkarılabilir disklerinizi biçimlendirebilir ve kaldırabilirsiniz.

Pardus Giriş Ekranı.

Pardus 23.0 Ayyıldız Sürümü ile Bir Adım Öne Geçiyor!

Pardus için geliştirilen bir karşılama uygulamasıdır. Kullanılan duvar kağıdını otomatik olarak sistemden alabilmesi.

  1. Kullanıcı şifresi girildiğinde otomatik olarak giriş yapabilmesi.
  2. Kullanıcılar için sanal klavye desteği verebilmesi.
  3. Türkçe Q, Türkçe F ve İngilizce klavye düzenleri arasında seçim yapılabilmesi.
  4. Kullanıcının sisteminde yüklü olan masaüstü ortamları arasında geçiş yapabilmesi.
  5. Bilgisayarın bağlı olduğu ağdaki iç IP’si hakkında bilgi verebilmesi.

Yeni Güncellenmiş Kullanışlı Uygulamalar.

Pardus’a özel geliştirilmiş bu uygulamaların haricinde Pardus Hakkında, Pardus Disk Kalıcı Yazıcı, Pardus Java Kurucu, Pardus Kalem, Pardus Paket Kurucu, Pardus Usb Biçimlendirici, Pardus Yazılım Merkezi gibi Pardus geliştirme ekibi tarafından özgün bir şekilde geliştirilen bir yönetimsel araçlar seti de bulunmakta.

Pardus 23.0 Ay Yıldız birçok Linux işletim sistemine göre bir sürüme verilmiş en büyük güncelleme ve arayüz değişikliği ile sunulmuş muazzam bir sürüm diyebiliriz.

Bunların haricinde Windows’a benzer ve yine diğer Linux işletim sistemlerinde olmadığı kadar detaylı bir şekilde hazırlanan Pardus Başlangıç Onarma aracıda içeriğinde;

  1. Grub önyükleyicisini onarma.
  2. Unutulan parolayı değiştirme.
  3. Kurulu sistemde terminal başlatma.
  4. Mevcut sistemin yeniden kurulumu.
  5. Kullanıcı verilerini sıfırlama.
  6. Bozuk disk onarma.
  7. Bozuk paket onarma.
  8. Sistem güncelleme gibi işlemleri gerçekleştirmenize imkan sağlar.

Pardus’da yeni gelişmeleri uzun zamandır Linux ile ilgilenen birisi olarak heyecan ile bekliyor olacağım ve sizleride yeni gelişmelerden haberdar edeceğim.

Bir başka konuda görüşmek üzere takipte kalın güncel kalın.

Yeniliklerden ve güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Tech Dergi X adresimizi takip etmeyi unutmayın.

GÜNCEL KONULAR:

2024 Ford Ranger Plug-in Hibrit Küresel Pazar Tanıtımı Yapıldı

Ben Murat, 27 yaşında, evli ve bir çocuk babasıyım. Teknoloji tutkunu birisi olarak, okumak, yazmak ve araştırmak benim için vazgeçilmezler. Tech Dergi'de edindiğim deneyimlerle, sizlere teknoloji dünyasındaki son gelişmeleri aktarmaktan mutluluk duyacağım. İletişim E-Posta Adresi: murattimur@techdergi.net

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir