OpenAI, Google’a Rakip Olacak ChatGPT Search’ü Duyurdu
  1. Anasayfa
  2. Yapay Zeka

OpenAI, Google’a Rakip Olacak ChatGPT Search’ü Duyurdu

OpenAI, Google’a rakip olarak tasarlanan yeni arama motoru ChatGPT Search ile karşımıza çıkıyor. Şirket, bu yeni özelliği Perşembe günü tanıttı. ChatGPT Search, bu yaz aylarında tanıtılan SearchGPT prototipi üzerine inşa edilmiştir ve OpenAI’nin ChatGPT platformuna entegre edilmiştir. OpenAI, bu arama motorunun sorulara zamanında cevaplar vermek için tasarlandığını belirtiyor ve çeşitli çevrimiçi kaynaklardan bilgi sağlıyor.

OpenAI’nin GPT-4o modelinin özel bir versiyonu tarafından desteklenen ChatGPT Search, spor skorları, haberler, hisse senedi fiyatları gibi bilgiler ve webden fotoğraflar sunarak, ilgili kaynaklara bağlantılar da sağlıyor. Kullanıcılar, devam eden bir arama için takip soruları sorarak arama sonuçlarını rafine edebiliyor.

OpenAI, Google’a Rakip Olacak ChatGPT Search’ü Duyurdu

ChatGPT, neyi aradığınıza bağlı olarak web üzerinde arama yapmayı seçiyor; ayrıca yeni web arama simgesine tıklayarak manuel arama da yapılabiliyor. Yanıtlar, haber yayıncıları ve OpenAI ile lisans anlaşması bulunan diğer veri kaynaklarına ait atıflar içeriyor. Örneğin, San Francisco’daki hafta sonu etkinlikleri hakkında yapılan bir arama, yerel haber sitelerinden alınan bir özetle sonuçlanırken, restoran önerileri için yapılan bir takip sorusu, yerel seçeneklerin listesini gösteriyor.

Seçim sonuçlarıyla ilgili sorguların AP ve Reuters gibi kaynaklara yönlendirileceği ifade ediliyor.

ChatGPT Plus ve Team kullanıcıları, ChatGPT Search’e mobil ve web platformlarından erişim sağlayacak. OpenAI’nin kurumsal ve eğitim müşterileri, önümüzdeki haftalarda bu özelliği kullanabilecekken, ücretsiz kullanıcılar da daha sonra erişim sağlayacak. Ayrıca OpenAI, ChatGPT Search’ü Chrome’da varsayılan arama motoru haline getiren bir tarayıcı eklentisi de yayınladı.

OpenAI, Google’a Rakip Olacak ChatGPT Search’ü Duyurdu

OpenAI, arama motorunu geliştirmeye devam etmeyi, özellikle alışveriş ve seyahat gibi alanlarda derin araştırma yapmak için o1 “akıl yürütme” modellerini kullanmayı planlıyor. Şirket, ChatGPT Search’ü Gelişmiş Ses Modu özelliğine ve ChatGPT’nin oturum açmamış kullanıcılarına da getirmeyi hedefliyor.

Bununla birlikte, bazı yayıncılar ChatGPT Search ve Google’ın AI Özetleri gibi yapay zeka tarafından oluşturulan özetlerin, kaynaklandıkları sitelere olan trafiği tehdit ettiğini belirterek itirazda bulundu. Bir araştırma, AI özetlerinin makale bağlantılarına daha az vurgu yapılması nedeniyle yayıncı trafiğinin yaklaşık %25’ini olumsuz etkileyebileceğini ortaya koydu.

OpenAI, ChatGPT Search’in hangi makalelerin bir sorguya en uygun olduğunu belirleme süreçlerinde ve özet uzunluğu ile alıntıların belirlenmesinde yayıncı ortaklarından gelen geri bildirimleri dikkate aldığını ifade etti.

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir