NVIDIA Yapay Zeka Teknolojisi İle Uzaydan Desteklenen Startup Dünyan’ın Dört Bir Yanındaki Gaz Boru Hattı Sızıntılarını Gözetliyor!
  1. Anasayfa
  2. Uzay

NVIDIA Yapay Zeka Teknolojisi İle Uzaydan Desteklenen Startup Dünyan’ın Dört Bir Yanındaki Gaz Boru Hattı Sızıntılarını Gözetliyor!

Merhaba değerli Tech Dergi takipçileri herhalde aramızda Nvıdıa ismini duymayan yoktur. Küresel olarak Bilgisayar Ekran Kartı ve CPU’lar akla geldiğinde Nvıdıa ismi çoğu kişinin aklından geçer ve birçok kişi sadece bununla sınırlı sanıyor. Tabi ki durum bu değil, Nvıdıa Küresel olarak çok yönlü bir Teknoloji şirketi özellikle son 10 yıldır Yapay Zeka ve Startup sistemleri konusunda oldukça kendini geliştiren şirket, yeni bir sistem ile hem uzayda hemde Dünyada Teknolojisini konuşturuyor peki Dünyan’ın dört bir yanındaki gaz boru hattı sızıntısı izleme sistemi nasıl çalışıyor? Nvıdıa bu konunun neresinde gelin beraber bu konuyu inceleyelim.

NVIDIA Yapay Zeka Teknolojisi İle Uzaydan Desteklenen Startup Dünyan'ın Dört Bir Yanındaki Gaz Boru Hattı Sızıntılarını Gözetliyor!
Orbital Sidekick diğer adıyla OSK

Nvıdıa’nın Inception Programı Nasıl Başladı?

Nvıdıa uç yapay zeka teknolojisi ile hiperspektral görüntüleri işleyen Nvıdıa Inception üyesi Orbital Sidekick, yüzlerce şüpheli gaz ve hidrokarbon sızıntısı tespit etti.

Adından da anlaşılacağı gibi Orbital Sidekick, Dünyan’ın güvenli ve sürdürülebilir kalmasına yardımcı olmak için uyduları kullanarak Dünyaya göz kulak olan, uzayda bir dost gibi davranan bir teknoloji yaratıyor.

NVIDIA Inception programının bir üyesi olan San Francisco merkezli girişim, ticari ve Devlet kullanıcılarının, elektromanyetik spektrum boyunca toplanan bilgiler olan hiperspektral zeka ile sürdürülebilir operasyonları ve güvenliği optimize etmelerini sağlıyor.

Orbital Sidekick veya OSK’da olarak bilinen sistemin faydalı yük mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı Kaushik Bangalore bu teknolojiyi şöyle özetliyor.

Uzay tabanlı hiperspektral zeka, temel olarak ışık spektrumunu parçalar, böylece bir uçağa ihtiyaç duymadan kimyasal düzeyde neler olduğunu görmek mümkün olur.

Kaushik Bangalore

2016 yılında kurulan OSK, hidrokarbon veya gaz sızıntılarını tespit etmek için hiperspektral zekayı kullanan ilk şirketler arasında yer alıyor. Bunlar, Dünyanın en acil enerji sorunlarından bazılarıdır. 2002-2022 yılları arasında 6.000 ABD boru hattı olayı, 11 milyar doların üzerinde hasarla sonuçlandı.

NVIDIA Yapay Zeka Teknolojisi İle Uzaydan Desteklenen Startup Dünyan'ın Dört Bir Yanındaki Gaz Boru Hattı Sızıntılarını Gözetliyor!

Bangalore göre;

Bu tür sorunları tespit etmenin önceki endüstri standardı yöntemleri, sensörler veya diğer teknolojiler yerine eğitimli göze bağlı olarak küçük uçaklar ve pencereden sızıntılara bakan pilotlar kullandıklarından güvenilmezdi.

Kaushik Bangalore

OSK Sürdürülebilir Operasyonları Nasıl İşliyor?

OSK, uzaydan hiperspektral görüntüler toplayan bir uydu takım yıldızı işletmektedir. Bu veriler, NVIDIA Jetson uç yapay zeka platformu kullanılarak gerçek zamanlı olarak işlenir ve analiz edilir. Ardından, bir GPS noktasındaki sızıntının türü, boyutu ve aciliyeti gibi bilgiler, OSK’nun SIGMA Monitor platformunun kullanıcıları tarafından bir ekranda görüntülenebilir.

Bangalore, teknolojinin bir pilot tarafından kontrol edilebileceğini ancak sistemin tek başına çok daha hızlı, nesnel ve daha yüksek doğrulukla başardığını söyledi.

NVIDIA Yapay Zeka Teknolojisi İle Uzaydan Desteklenen Startup Dünyan'ın Dört Bir Yanındaki Gaz Boru Hattı Sızıntılarını Gözetliyor!

Kurucusu ve işletme müdürü Tushar Prabhakar’a göre, OSK teknolojileri şimdiye kadar çeşitli müşteriler için 20.000 kilometreden fazla boru hattını izledi. Prabhakar, platformun yaklaşık 100 şüpheli metan sızıntısı, 200 şüpheli sıvı hidrokarbon sızıntısı veya kirlenme sorunu ve kazma veya inşaat faaliyetleriyle ilgili 300’den fazla müdahaleci olay tespit ettiğini de sözlerine ekledi. OSK, bu olayların ciddi enerji krizlerine dönüşme potansiyelinin ortadan kaldırılmasına yardımcı oldu.

Bangalore açıklamasının devamında;

Dünyayı daha sürdürülebilir bir yer haline getirmek için hiperspektral zekayı Dünyan’ın şimdiye kadar gördüğü en iyi ticari çözünürlüğe taşıyoruz dedi. Hiperspektral görüntülerle ilgili en büyük zorluk, 2B görsel verilerin boyutunun 400 katına kadar çıkabilen çok büyük miktardaki verilerle uğraşmaktır. Nvıdıa teknolojisi, bu verilerin gerçek zamanlı olarak işlenmesine yardımcı oluyor.

Kaushik Bangalore

OSK, sızıntı tespiti için çeşitli sensörlerden ve crunch algoritmalarından toplanan hiperspektral verileri işlemek için uyduların ucunda bir yapay zeka motoru olarak Nvıdıa Jetson AGX Xavier modülünü kullanır.

Bangalore’a göre modül, NVIDIA CV-CUDA ve CUDA Python yazılım araç setleriyle birlikte OSK’nın analizini 5 kat hızlandırdı. Bu hızlanma, platformun uzaydaki anormallikleri tespit etme ve tanıma ardından verileri Dünya’ya geri yansıtma becerisini geliştirir.

Bangalore, Günde yaklaşık 15 güneşle eşzamanlı yörünge var dedi. Nvıdıa Jetson AGX Xavier ile, aynı yörüngedeki bir uyduda alınan tüm verileri işleyerek sürekli veri yakalamayı etkinleştirebiliyoruz.

2018 yılında OSK’nun önceki nesil sistemi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda fırlatıldı. Verileri, Nvıdıa Jetson TX2 modülü kullanılarak analiz edildi.

NVIDIA Yapay Zeka Teknolojisi İle Uzaydan Desteklenen Startup Dünyan'ın Dört Bir Yanındaki Gaz Boru Hattı Sızıntılarını Gözetliyor!
Jetson TX2 Module

Ayrıca OSK, platformun uçaklardan hiperspektral görüntüler toplayan havadan bir versiyonu için yeni nesil Nvıdıa Jetson AGX Orin modülünü kullanıyor. Bangalore, önceki nesil modülle karşılaştırıldığında, yükseltilmiş bellek ve hıza sahip Jetson AGX Orin’in pilotlara gerçek zamanlı olarak aktarılan daha büyük miktarlarda harita verisini çalıştırabileceğini söyledi. Bangalore, Nvıdıa Jetson platformunu seçtik çünkü endüstriyel uygulamalar için genişletilmiş darbe, titreşim ve sıcaklık içeren hazır ürünler ve Nvıdıa GPU mimarisi için optimize edilmiş yazılım sunuyor dedi. Son teknoloji girişimler için ücretsiz Küresel bir program olan Nvıdıa Inception’ın bir üyesi olarak OSK, ekibin bu tür güvenlik özelliklerini ve SDK hızlandırmayı kullanımını optimize etmek için teknik destek aldığıda biliniyor.

Sistem Elektrikli Araç ve Ev Tipi Lityum-İyon Piller İçin Geleceğe Destek Verecek!

Elektrikli araçların çoğuna Lityum-İyon piller güç verdiğinden, Lityum gibi pil malzemeleri için sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturmak, Küresel enerji geçişini ilerletmek ve elektrikli araç kullanımını ölçeklendirmek için anahtardır. Ev pil pazarın’ın 2027’de 218 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor ve Akıllı Ev satışların’ın 2030’a kadar 50 milyon adede ulaşacağı tahmin ediliyor.

NVIDIA Yapay Zeka Teknolojisi İle Uzaydan Desteklenen Startup Dünyan'ın Dört Bir Yanındaki Gaz Boru Hattı Sızıntılarını Gözetliyor!

Bangalore, Teknolojimiz lityumun keşfedilmesine ve metan veya sera gazlarının atmosfere salınmasını önlemeye yardımcı olabilir dedi. Bu çok doğrudan bir etki ve gezegenin ihtiyacı olan da bu diyerek sözlerine ekledi.

Nvıdıa’nın enerji alanındaki çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

Ayrıca NVIDIA Inception’a katılmak için başvuru yapma imkanı da sunulmaktadır. Belirli kriterlere sahip kişiler programa dahil edilmektedir.

Bir başka konuda görüşmek üzere takipte kalın, güncel kalın.

Yeniliklerden ve güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Tech Dergi Twitter adresimizi takip etmeyi unutmayın.

GÜNCEL KONULAR:

Audi activesphere tanıtıldı

Ben Murat, 27 yaşında, evli ve bir çocuk babasıyım. Teknoloji tutkunu birisi olarak, okumak, yazmak ve araştırmak benim için vazgeçilmezler. Tech Dergi'de edindiğim deneyimlerle, sizlere teknoloji dünyasındaki son gelişmeleri aktarmaktan mutluluk duyacağım. İletişim E-Posta Adresi: murattimur@techdergi.net

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir