Meta, Düşünceyle Yazmayı Sağlayan Cihazı Geliştirdi!
  1. Anasayfa
  2. Gelecek Teknolojileri

Meta, Düşünceyle Yazmayı Sağlayan Cihazı Geliştirdi!

Meta, düşüncelerle yazı yazmayı mümkün kılan yeni bir cihaz geliştirdi. Kullanıcıların yazmak istedikleri metni, beyin taramalarıyla öğrenilen yazma teknikleriyle oluşturabilecek bir platformu tanıttı.

Geçtiğimiz hafta Meta, iki yeni çalışmasını yayımlayarak, bir beyin tarayıcı cihazı ile derin öğrenme AI modelini birleştirdi. Bu platform, beyin sinyallerini analiz edip metne dönüştürmeyi başarıyor. İşte nasıl çalıştığı: Yeni sistem, manyetoensefalografi (MEG) adı verilen bir nörogörüntüleme tekniği kullanıyor. Bu teknoloji, beyin sinyallerinin ürettiği manyetik aktiviteleri ölçüp kaydediyor.

Makine tarafından kaydedilen bu aktivite, derin öğrenme AI modeliyle birleştiriliyor ve bu sinyaller, bireyin tuşlara bastığı şekilde çözümleniyor. Araştırmacılar, sistemin, “becerikli” bir yazıcı tarafından yazılan tüm cümleleri doğru şekilde %80 doğruluk oranıyla tahmin edebildiğini belirtiyor. Meta, bu sistemin, beyin- bilgisayar arayüzü (BCI) gibi cerrahi bir işlem gerektiren invaziv yöntemlere kıyasla en doğru beyinle yazma sistemi olduğunu belirtiyor.

Meta, Düşünceyle Yazmayı Sağlayan Cihazı Geliştirdi!

Ancak Meta’nın yeni platformu, $2 milyon fiyat etiketine sahip beyin tarayıcı cihazı, 1 tonun üzerinde ağırlık ve kullanıcıların test sırasında başlarını sabit tutmaları gibi ciddi sınırlamalarla karşı karşıya. Ayrıca, cihazın yerleştirileceği odanın, dünyanın manyetik alanından gelen yanlış manyetik okumaları engellemek için özel duvarlarla donatılması gerekiyor.

Tüm bu faktörler, bu teknolojinin ticari olarak piyasaya sürülmesinin pek olası olmadığını düşündürüyor. Ancak, bunun yapay zeka alanında yeni seviyeler açabileceği belirtiliyor.

Jean-Rémi King, Meta’nın Beyin ve Yapay Zeka ekibinin lideri, Tech Review’a yaptığı açıklamada, “İnsan beyninin mimarisini anlamaya çalışmak, makine zekâsının gelişimine ışık tutabilir,” dedi. MIT’ye verdiği bir diğer röportajda ise, “Dil, yapay zekânın temeli haline geldi. Beynin veya herhangi bir sistemin bu yeteneği edinmesini sağlayan hesaplama ilkeleri, bu çalışmanın ana motivasyonu,” ifadelerini kullandı.

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir