Meta, 11.000 çalışanını ya da şirketin toplam personelinin yaklaşık yüzde 13’ünü işten çıkaracağını duyurdu. CEO Mark Zuckerberg haberi bir blog yazısıyla duyurdu. Ve pandemi dalgasına bağlı olarak şirketin gelecekteki büyümesi konusunda aşırı iyimser olmakla hata yaptığını söyledi.
“Covid’in başlangıcında dünya hızla internete taşındı ve e-ticaretteki artış, gelirlerin aşırı büyümesine yol açtı. Pek çok kişi bunun pandemi sona erdikten sonra bile devam edecek kalıcı bir ivme olacağını öngördü. Ben de öyle düşündüm ve yatırımlarımızı önemli ölçüde artırma kararı aldım. Ne yazık ki bu durum beklediğim gibi sonuçlanmadı.”
Zuckerberg
Meta’nın kurulduğu 2004 yılından bu yana yapılan ilk geniş çaplı işten çıkarmalar
Zuckerberg, şirketin artık harcamaları ve personeli azaltarak “daha yalın ve daha verimli” hale geleceğini ve daha fazla kaynağı reklamlar, yapay zeka ve metaverse dahil olmak üzere “daha az sayıda yüksek öncelikli büyüme alanına” kaydıracağını söyledi. Zuckerberg, şirketin işe alım ekibinin kesintilerden özellikle “orantısız bir şekilde etkileneceğini” söyledi. Meta Eylül ayında yaklaşık 87.000 çalışanı olduğunu bildirirken, bugünkü işten çıkarmalar firmanın 2004’teki kuruluşundan bu yana ilk geniş çaplı kesintiler oldu.
Meta neden bu kadar ağır darbe aldı? ABD ekonomisinde öngörülen gerileme birçok teknoloji hissesinin ivmesini köreltti. Ancak şirketin beklentileri de hem rakiplerin güçlü rekabetinden hem de yanlış stratejiden etkilendi. TikTok’un yükselişi ve Apple’ın gizlilik politikasındaki değişiklikler Meta’nın fevkalade kazançlı reklam işini sıkıştırırken, şirketin yeni ortaya çıkan metaverse yatırımları giderek daha yanlış yönlendirilmiş görünüyor. Meta, 2022 yılında metaverse teknolojisi için şimdiye kadar 9,4 milyar dolar kaybetti ve gelecekte bu iş için daha da fazla harcama yapmayı beklediğini söylüyor. Bu arada, şirketin amiral gemisi metaverse sosyal platformu Horizon Worlds o kadar hatalı ve popüler değil ki, Meta’nın kendi yöneticileri çalışanları onu kullanmaları için utandırmak zorunda kaldı.
Kötü haberler arttıkça Meta’nın hisseleri de çöktü. Hisse senedi fiyatı bu yıl yüzde 70’ten fazla düştü ve son haftalarda piyasa değerinde 700 milyar dolar kaybetti. Ancak Zuckerberg’in işten çıkarmaları duyurmasının ardından, şirketin hisse senedi fiyatı piyasa öncesi işlemlerde yüzde dörtten fazla yükseldi. Meta, geniş çaplı işten çıkarmalar bildiren tek teknoloji firması değil. Salesforce bu hafta yüzlerce çalışanını işten çıkardığını doğruladı. Snap Ağustos ayında işgücünün yüzde 20’sini kesmeyi planladığını söyledi. Ve Twitter yeni sahibi Elon Musk’ın yönetimi altında binlerce çalışanını işten çıkardı.
Meta’nın kesintilerini duyuran blog yazısında Zuckeberg, ABD’de işten çıkarılan çalışanların 16 haftalık temel ücret artı her hizmet yılı için iki hafta ek ücret, altı ay boyunca sağlık sigortası kapsamı ve yeni bir kariyer bulma ve göçmenlik konularında gezinme desteği alacağını söyledi. Zuckerberg, şirketin “az sayıda istisna dışında” 2023’ün ilk çeyreğine kadar işe alımları donduracağını söyledi. Meta CEO’su çalışanlara yönelik notunu, şirketin metaverse girmesine şüpheyle yaklaşanlar da dahil olmak üzere dışarıdan gözlemcileri hedef aldığı anlaşılan bir mesajla bitirdi.
“Bugün bir şirket olarak çok hafife alındığımıza inanıyorum. Milyarlarca insan bağlantı kurmak için hizmetlerimizi kullanıyor ve topluluklarımız büyümeye devam ediyor. Ana faaliyet alanımız şimdiye kadar kurulmuş en kârlı şirketlerden biri ve önümüzde büyük bir potansiyel var. Ve sosyal bağlantının geleceğini ve bir sonraki bilgi işlem platformunu tanımlayacak teknolojinin geliştirilmesinde öncülük ediyoruz.”
Zuckerberg