Kubernetes Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? Kapsayıcı Uygulamaların Dağıtımı ve Yönetimi
  1. Anasayfa
  2. Yazılım

Kubernetes Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? Kapsayıcı Uygulamaların Dağıtımı ve Yönetimi

Merhaba değerli Tech Dergi takipçileri bugün sizleri Kubernetes konusunda bilgilendireceğiz. yazılım mühendisliğinde Bağımlılıkları yapılandırmalarıyla birlikte paketlenmiş mikro hizmetleride kapsayıcı teknolojilere dönüştürme ihtiyacı ortaya çıktı ve oluşturulan modern uygulamaların oranı gittikçe artıyor. Kubernetes’de bu kapsayıcıları ölçeğe göre dağıtmaya ve yönetmeye yönelik açık kaynak kodlu bir toplu dağıtma ve yönetme yazılımdır. K8s veya diğer adıyla K-Eights olarak da anılan Kubernetes ile daha hızlı bir şekilde kapsayıcılı uygulamalar oluşturabilir, teslim edebilir veya bunları ölçeklendire bilirsiniz. Özellikle Linux tabanlı sistemler tarafından yönetilen birçok mikro yazılım paketi sisteminde tercih edilen Kubernetes açık kaynak kodlu olmasıyla birçok yazılım projesinde tercih sebebi olmuş durumda.

Kubernetes Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? Kapsayıcı Uygulamaların Dağıtımı ve Yönetimi

K8 olarak da bilinen Kubernetes , kapsayıcılı uygulamaların dağıtımını, ölçeklendirmesini ve yönetimini otomatikleştirmek için açık kaynaklı bir sistemdir. Kolay yönetim ve keşif için bir uygulamayı oluşturan kapsayıcıları mantıksal birimler halinde gruplandırır. Kubernetes , Google’da üretim iş yüklerini çalıştırma konusundaki 15 yıllık deneyimi, topluluğun türünün en iyisi fikir ve uygulamalarıyla birleştirir. Google’ın haftada milyarlarca kapsayıcı çalıştırmasına izin veren aynı ilkelere göre tasarlanan Kubernet’ler, operasyon ekibinizi büyütmeden ölçeklenebilir.

Kullanım Amacı ve Hedeflenen İş Yükü Nedir?

Projenin ilk paylaşıma açılma tarihi 2014 yılıdır. Şu an kullanılan son versiyonu ise 1.20 olarak tanımlanmaktadır. Teknolojik dönüşüm ile birlikte Bulut Teknolojileri de daha fazla alanda kullanıma açılmıştır. Bulut teknolojileri ile birlikte anılan konteyner kavramı, her geçen gün daha önemli hale geldi, sanal makine devrimi, konteyner devrimine evrilmeye başladı. Kubernetler teknolojisi ile tüm uygulamalar, mikroservis mimarisi üzerinden kolay bir şekilde yönetilme imkanı buluyor. Oluşan ya da oluşabilecek tüm sorunlara daha kolay çözüm yolu sunan Kubernetes projeleri, taşınabilir özellikleriyle, uygulamalar üzerine kolayca entegre edilebilmektedir. Kubernetesler, sürüm geçiş işlemlerinin de daha hızlı bir şekilde yapılmasına destek vermektedir.

Kubernetes Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? Kapsayıcı Uygulamaların Dağıtımı ve Yönetimi

Yerel ve Küresel Kuruluşlar İçin Tasarlandı.

İster Yerel olarak test edin ister Küresel bir kuruluşu çalıştırın, sağladığı esnekliği, ihtiyaçlarınız ne kadar karmaşık olursa olsun uygulamalarınızı tutarlı ve kolay bir şekilde sunmak için sizinle birlikte büyür. Kubernetes, iş yüklerini sizin için önemli olan yere zahmetsizce taşımanıza izin vererek size şirket içi, hibrit veya genel bulut altyapısından yararlanma özgürlüğü veren açık kaynaktır.

Uygulamalar büyüyerek farklı sunuculara dağıtılmış birden çok kapsayıcıya yayılır hale geldiğinde bunları çalıştırmak daha da karmaşıklaşır. Kubernetes, bu karmaşıklığın yönetilmesi için kapsayıcıların nasıl ve nerede çalışacağını kontrol eden açık kaynak bir API sağlar.

Kubernetes Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? Kapsayıcı Uygulamaların Dağıtımı ve Yönetimi

Kubernetes sanal makine kümelerini düzenleyip kapsayıcıları, kullanılabilir işlem kaynaklarına ve her bir kapsayıcının kaynak gereksinimlerine bağlı olarak bu sanal makinelerde çalışacak şekilde zamanlar. Kapsayıcılar, Kubernetes için temel işlem birimi olan podlar halinde gruplandırılmıştır ve bu podlar istediğiniz duruma uygun şekilde ölçeklendirilir. Kubernetes ayrıca hizmet keşfini otomatik olarak yönetir, yük dengelemeyi birleştirir, kaynak ayırmayı izler ve işlem kullanımı temelinde ölçeklendirir. Ayrıca ayrı ayrı kaynaklar ile sistem durumunu kontrol eder ve kapsayıcıları otomatik olarak yeniden başlatarak ya da çoğaltarak uygulamaların kendi kendini iyileştirmesine imkan tanır.

Kubernetes Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? Kapsayıcı Uygulamaların Dağıtımı ve Yönetimi

Kubernetes’in Özellikleri Nelerdir?

Otomatik sunumlar ve geri almalar.

Kubernetes, tüm örneklerinizi aynı anda öldürmediğinden emin olmak için uygulama durumunu izlerken uygulamanızda veya yapılandırmasında değişiklikleri aşamalı olarak kullanıma sunar. Bir şeyler ters giderse, Kubernetes değişikliği sizin için geri alır. Büyüyen dağıtım çözümleri ekosisteminden yararlanmak artık çok daha kolay çalışıyor.

Hizmet keşfi ve yük dengeleme.

Alışılmadık bir hizmet bulma mekanizmasını kullanmak için uygulamanızı değiştirmenize gerek yok. Kubernet’ler, Bölmelere kendi IP adreslerini ve bir dizi Bölme için tek bir DNS adı verir ve bunlar arasında yük dengelemesi yapabilir.

Depolama düzenlemesi.

Yerel depolamadan, AWS veya GCP gibi bir genel bulut sağlayıcısından veya NFS, iSCSI, Ceph, Cinder gibi bir ağ depolama sisteminden istediğiniz depolama sistemini otomatik olarak bağlayın.

Kendi kendini iyileştirme.

Başarısız olan bölümleri yeniden başlatır, eski bölümleri değiştirir ve yeniden planlar, kullanıcı tanımlı sağlık denetiminize yanıt vermeyen bölümleri ve modülleri temizler ve hizmet vermeye hazır olana kadar bunları istemcilere tanıtmaz.

Gizli bilgi ve yapılandırma yönetimi.

Görüntünüzü yeniden oluşturmadan ve yığın yapılandırmanızdaki sırları açığa çıkarmadan gizli dizileri ve uygulama yapılandırmasını dağıtın ve güncelleyin.

Otomatik kutu paketleme.

Kullanılabilirlikten ödün vermeden kapsayıcıları kaynak gereksinimlerine ve diğer kısıtlamalara göre otomatik olarak yerleştirir. Kullanımı artırmak ve daha da fazla kaynak tasarrufu sağlamak için kritik ve en iyi çaba gerektiren iş yüklerini karıştırın.

Toplu yürütme.

Hizmetlere ek olarak, Kubernet’ler toplu iş ve CI iş yüklerinizi yönetebilir ve istenirse başarısız olan kapsayıcıları değiştirebilir.

Yatay ölçekleme.

Uygulamanızı basit bir komutla, kullanıcı arayüzüyle veya CPU kullanımına göre otomatik olarak yukarı ve aşağı ölçeklendirin.

IPv4 ve IPv6 için çift yığın desteği.

IPv4 ve IPv6 adreslerinin Bölmelere ve Hizmetlere tahsisi.

Genişletilebilirlik için tasarlandı.

Yukarı akış kaynak kodunu değiştirmeden Kubernetes kümenize özellikler ekleyin.

Kubernetes bugün Küresel olarak orta ve büyük ölçekli dijital ve sanal yönetim sistemlerini kapsayan birçok şirkete hizmet veriyor bunların başında; Alibaba Cloud, Amazon, DigitalOcean, Google, IBM, Microsoft, Mirantis, Oracle, Red Hat, OpenSUSE, Ubuntu ve VMware gibi Avrupa ve Asya yazılım ve dijital hizmet pazarına öncülük eden firmalara hizmet sağlıyor. Kubernetes geleceğin çoklu platform ve kapsayıcı uygulamalar yönetimine vizyon katıyor ve öncülük ediyor.

Kapsayıcı Uygulamaların Dağıtımı ve Yönetimi eğitimlerine katılmak için tıklayın. Ayrıca Kubernetes topluluğuna katılabilir ve bu projenin sertifikalı bir üyesi olabilirsiniz. Kubernetes yetişmiş ve bilgili kişilere hem kendi işlerini kurma ve yönetme imkanı sunuyor hemde onları istihdam etmek konusunda yardımcı oluyor, 2023 yılında en az 200 bin kişiyi sertifikalı yapmayı ve işe almayı veya iş ortaklarına yönlendirmeyi hedefleyen şirket sizleri geleceğin Sanal Makine ekosisteminde yerinizi almaya davet ediyor ve tazeliğini hiç kaybetmeyecek yakın çağın en önemli dijital hizmetlerinde bir profesyonel olma imkanı sunuyor. Özellikle yazılım sektöründe iş arayan veya yazılım üzerine herhangi bir dalda veya alt bir bölümde öğrenci olan herkes için tavsiye edebileceğim bir kariyer fırsatı kaçırmayın.

Kubernetes Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? Kapsayıcı Uygulamaların Dağıtımı ve Yönetimi

Bir başka konuda Tech Dergi’de görüşmek üzere takipte kalın güncel kalın.

Yeniliklerden ve güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Tech Dergi Twitter adresimizi takip etmeyi unutmayın.

GÜNCEL KONULAR:

FBI; 100 Milyon Dolarlık Horizon Bridge Hırsızlığının Arkasında Kuzey Koreli Hackerlar Var!

Ben Murat, 27 yaşında, evli ve bir çocuk babasıyım. Teknoloji tutkunu birisi olarak, okumak, yazmak ve araştırmak benim için vazgeçilmezler. Tech Dergi'de edindiğim deneyimlerle, sizlere teknoloji dünyasındaki son gelişmeleri aktarmaktan mutluluk duyacağım. İletişim E-Posta Adresi: murattimur@techdergi.net

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir