Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alması planlanan yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu (JWST), NASA‘nın başkanlığında 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı‘nın ortak yürüttüğü bir projedir.
James Webb Uzay Teleskobu üzerinde yer alacak olan hassas aygıtlar, dev gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin kızıl ötesi görüntülerini çekme ve tayflarını ölçerek yaşlarını ve kütlelerini belirleme imkânına sahip olacaktır. Bunların dışında, başka yıldızların çevresinde yer alan disklerin tayf ölçümlerini yaparak, gezegen sistemlerinin doğmasına olanak sağlayan türden olan disklerin bileşenlerini tanımlamaya da imkân verecektir. Son derece hassas aygıtları ve büyük aynasıyla, gezegenlerin doğduğu toz disklerini gözlemleyebilmenin yanında, kendi yıldızlarının önünden geçen gezegenlerin havaküre bileşenlerini de gözlemleyebilecektir. Her ne kadar gezegen bulmak için geliştirilmiş bir teleskop olmasa da, gelişkin yetenekleri bu teleskobun gelecekte yeni gezegenleri inceleyen ve güneş sistemimizin nasıl oluştuğu ve nasıl evrim geçirdiği konularını araştıran gökbilimciler için önemli bir araç haline gelmesi konusunda ümit vermektedir.
15 yıllık gecikmenin ardından bu hafta uzaya gönderiliyor.
Yörüngeye fırlatılması sürekli ertelenen teleskobun 1996 yılında geliştirilme sürecine başlanan ilk olarak 2007 yılında fırlatılması planlanıyordu. Fakat defalarca büyük değişime uğratılan James Webb’in tamamlanma tarihi 2016’ya kadar uzadı. Ardından testler başladı, istenilen özellikler eklendi, yeniden test edildi ve NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nun 24 Aralık’taki fırlatışının kesinleştiğini duyurdu.
Bugüne kadar toplam 10 milyar dolardan fazla paraya mâl olan James Webb Uzay Teleskopu, 24 Aralık günü TSİ 15.20’de Avrupa Uzay Ajansı’nın Ariana5 roketiyle birlikte uzaya gönderilecek.