- IBM z16 yapay zeka kullanarak IBM Telum işlemcisiyle entegre olabiliyor
- IBM z16 sektörün ilk kuantum güvenlik sistemi[1] olma özelliğine sahip
İstanbul, 5 Nisan 2022 – IBM (NYSE: IBM) entegre çip üzerinde yapay zeka hızlandırıcısı bulunan yeni nesil IBM® z16™‘yı duyurdu. Gecikme süresi optimize edilmiş şekilde çıkarım yapabilme olanağı sunan z16; kullanıcıların kredi kartı, sağlık hizmetleri ve finansal işlemler gibi önemli iş yükleri için gerçek zamanlı işlemleri uygun ölçekte analiz etmelerine olanak sağlamak üzere tasarlandı. IBM’in güvenlik alanındaki geçmişini temel alan IBM z16, günümüzün şifreleme teknolojilerini kırmak için kullanılabilecek tehditlere karşı da koruma sağlamayı hedefliyor.
IBM z16 da dahil olmak üzere IBM’in inovasyonları, yıllardır küresel ekonominin teknolojik dönüm noktalarını oluşturuyor. Hibrit bulut ortamlarının kalbinde yer alan günümüzün modern IBM anabilgisayarı; Fortune 100 şirketlerinin üçte ikisi, dünyanın ilk 50 bankasının 45’i, ilk 10 sigorta şirketinin 8’i, ilk 10 küresel perakende firmasının 8’i ve ilk 10 telekomünikasyon şirketinin 8’i tarafından en önemli iş yüklerini çalıştırmak üzere son derece güvenli bir platform olarak değerlendiriliyor. Örneğin, IBM’in görevlendirmesiyle Celent tarafından gerçekleştirilen “IBM Z Üzerinde Dolandırıcılığın Önlenmesinin Operasyonel Hale Getirilmesi” başlıklı rapora göre IBM zSystems, küresel işlemlerin yüzde 70’ini çalıştırabiliyor.[2]
IBM z16’yla ilgili açıklamalarda bulunan IBM Systems Genel Müdür Yardımcısı Ric Lewis şunları söyledi: “IBM, yüksek düzeyde güvenli işlem yürütebilmek adına sektörün en güvenilir şirketi. IBM z16 inovasyonları sayesinde müşterilerimiz, gerçekleştirmeleri gereken çıkarımları tam da önemli verilerilerinin bulunduğu noktalarda gerçekleştirerek karar almayı hızlandırabilecek. Bu durum, kendi sektörlerinde ezberleri bozacak fırsatların önünü açıyor. Kullanıcılar IBM z16 sayesinde daha iyi müşteri deneyimleri ve daha güçlü sonuçlar sunabilecek”
IBM Türkiye Genel Müdürü ve Teknoloji Lideri Volkan Sözmen ise “Türkiye’nin pandemi ile birlikte hızlanan dijital dönüşüm süreci ile birlikte, siber güvenlik tehditleri ve finansal dolandırıcılık olaylarında da artışlar gözlemlenmekte. IBM z16, bugün var olan herhangi bir teknolojiden farklı olarak, dolandırıcılığı önlemek, her işlem ve müşteri etkileşimine yapay zeka fonksiyonlarını entegre edebilecek yetkinliklerle tasarlandı. Sektörde bir ilk olacak çok sayıdaki yetenekleriyle, yeni nesil IBM zSystem kullanıcılara büyük avantajlar sağlarken, önemli verilerinin bulunduğu her yerde ihtiyaç duydukları gizliliği ve güvenliği de beraberinde getiriyor” diyerek konuyla ilgili yorumlarını aktardı.
Yeni kullanım şekilleriyle sektörlerde devrim yaratacak gerçek zamanlı bir kurumsal yapay zeka
Dünya genelindeki finansal kuruluşlar, dolandırıcılık faaliyetlerinin, gelirleri ve tüketici etkileşimleri üzerindeki etkileriyle mücadele ediyor. IBM Telum Processor aracılığıyla IBM z16, yapay zeka çıkarımını IBM’in güvenilir yüksek hacimli işlem yürütme yeteneğiyle bir araya getiriyor. IBM z16, sadece bir milisaniyelik gecikme süresiyle günde 300 milyar çıkarım isteğini işleyebiliyor[3], bu da ilk defa bankaların büyük ölçekteki işlemler sırasında dolandırıcılığı analiz edebilmelerine olanak sağlıyor. Tüketiciler için bu durum, kredi kartlarındaki dolandırıcılık işlemlerini ele almak için gereken zaman ve enerjinin azaltılması anlamına geliyor. Hem satıcılar hem de kart verenler için ise bu durum, tüketicilerin gelecekteki işlemler için diğer kartlara yönelmelerine neden olabilecek, yanlış reddetme işlemleriyle illişkili hayal kırıklığını önleyebileceği için gelir kaybının azaltılması anlamına gelebiliyor.
Vergi dolandırıcılığı ve organize perakende suçları da dahil olmak üzere başka tehditler de hükümetlerin ve işletmelerin kontrol altına almaları gereken zorluklar olarak ortaya çıkıyor. Gerçek zamanlı ödemeler ve kripto para birimleri gibi alternatif ödeme yöntemleri, dolandırıcılığı tespit etmeye yönelik geleneksel tekniklerle ilgili sınırları zorluyor. IBM z16’nın yeni yeteneklerinin diğer sektörlere uygulanması, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tamamen yeni bir kullanım senaryosu sınıfı yaratılmasına yardımcı olabilir:
- Kredi onayı: İşletme ya da tüketici kredilerinin onayını hızlandırma
- Takas ve ödeme: Ödeme öncesinde önce hangi işlemlerin yüksek riskli olduğunu belirleme
- Perakende için birleşik öğrenme: Dolandırıcılığa ve hırsızlığa karşı riskleri daha iyi modelleme
Sektörün ilk kuantum güvenli sistemiyle verileri güvence altına alma
Şirket içi ve genel bulut kaynaklarının dahil olduğu hibrit bir bulut ortamında, verileri daha sonra şifrelerini çözmek üzere çalmakta olan siber suçlulara karşı bir koruma sağlamak kritik önem taşıyor. Yaygın Şifreleme ve Gizli Bilgi İşlem gibi IBM teknolojilerini temel alan IBM z16, verileri kuantum bilişimdeki ilerlemelerle birlikte ortaya çıkabilecek tehditlere karşı koruyarak siber esnekliği de ileriye taşıyor.
Sektörün ilk kuantum güvenli sistemi olan[4] IBM z16, veri ve sistemleri mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı korumaya yardımcı olan kafes tabanlı şifrelemeyle destekleniyor. IBM z16’nın kuantam güvenli şifreleme yeteneği sayesinde kullanıcılar, uygulama ve verilerini geleceğe hazır hale getirebilyor.
Güvenli önyükleme sayesinde IBM z16 kullanıcıları, siber dirençlerini güçlendirebiliyor ve sistemlerinin kontrolünü ellerinde tutabiliyor. Ayrıca, Crypto Express 8S (CEX8S) donanım güvenliği modülü de kullanıcıların bilgi gizliliği, bütünlüğü ve inkar edilemezlik gerektiren kullanım senaryolarını ele almalarına yardımcı olmak için hem klasik hem de kuantum güvenli şifreleme teknolojisini sunuyor. IBM z16’nın güvenli önyükleme ve kuantum güvenli şifreleme yetenekleri, kullanıcıların dolandırıcılık, fikri mülkiyet kaybı ve diğer hassas verilerin ifşasına yol açabilecek, verileri hemen toplayıp şifresini sonra çözme stratejisine dayalı saldırılar da dahil, kuantum bilişime ilişkin gelecekteki tehditleri ele almalarına yardımcı oluyor.
Hibrit bulutun modernize edilmesi
IBM son üç yılda, IBM zSystems platformunda açık kaynak kodlu teknolojileri benimseme ve hibrit bulut genelinde ortak bir geliştirici deneyimi oluşturma taahhütüne hizmet eden önemli yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bu çözümler, IBM müşterilerinin mevcut BT altyapısı, bulutlar ve uygulamalara yapılan yatırımlardan ve bunların güçlü yönlerinden yararlanmalarına yardımcı olurken aynı zamanda, bulut tabanlı iş yüklerini kendi seçtikleri mimari üzerinde çalıştırma, oluşturma, yönetme ve modernize etme esnekliğini sağlamak üzere tasarlandı.
IBM z16 ile IBM, gelecekteki anabilgisayar sistemleri için de devam etmekte olan bir uygulama olarak, 70’in üzerinde kullanıcıdan yüzlerce bireyin kapsamlı bir şekilde dahil edildiği, son derece işbirliğine dayalı, müşteri merkezli bir yaklaşımdan yararlandı. IBM z16, 31 Mayıs 2022’de piyasaya sunulacak. Daha fazla bilgi için Ross Mauri ‘nin bloğunu ziyaret edin.
IBM hakkında
Küresel hibrit bulut ve yapay zeka teknolojilerinin yanı sıra iş hizmetleri alanında önde gelen bir sağlayıcı olan IBM, 175’ten fazla ülkede müşterilerin verilerden elde edilen içgörülerden yararlanmalarına, iş süreçlerini hızlandırmalarına, maliyetleri düşürmelerine ve sektörlerinde rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olmaktadır. Finansal hizmetler, telekomünikasyon ve sağlık hizmetleri gibi kritik altyapı alanlarında yaklaşık 3800 devlet kurumu ve kurumsal şirket, dijital dönüşümlerini hızlı, verimli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için IBM’in hibrit bulut platformuna ve Red Hat OpenShift’e güvenmektedir. IBM’in yapay zeka, kuantum bilişim, sektöre özel bulut çözümleri ve iş hizmetlerindeki çığır açan inovasyonları, müşterilerimize açık ve esnek seçenekler sunar. Tüm bunlar, IBM’in güven, şeffaflık, sorumluluk, gizlilik ve hizmet konusundaki efsanevi taahhüdüyle desteklenir. Daha fazla bilgi için www.ibm.com adresini ziyaret edin.
[1] Sorumluluğun Reddi: Bir üçüncü kişi analist tarafından alıntılanmıştır. Crypto Express 8S kartını içeren IBM z16, NIST tarafından yürütülen PQC standardizasyon süreci boyunca finalist olarak seçilen kuantum güvenli algoritmalara erişim sağlayan kuantum güvenli API’leri sağlar. https://csrc.nist.gov/Projects/post-quantum-cryptography/round-3-submissions Kuantum güvenli şifreleme, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayar oluşturulduktan sonra bile bilgi varlıklarını güvenli tutmak için, hem klasik hem de kuantum bilgisayarlar tarafından yapılan saldırılara karşı dirençli algoritmaları tespit etme çabalarını ifade eder. Kaynak: https://www.etsi.org/technologies/quantum-safecryptography.” Bu algoritmalar, bir dizi sabit yazılım ve önyükleme sürecinin bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olmak için kullanılır. IBM z16, birden çok sabit yazılım katmanı genelinde kuantum güvenli teknolojiyle korunan bir sistem olarak sektörde bir ilktir.
[2] “Operationalizing Fraud Prevention on IBM Z”, IBM’in görevlendirmesiyle Celent tarafından hazırlanan bir rapordur. Mart 2022.
[3] Sorumluluğun Reddi: Performans sonucu, yapay zeka için Integrated Accelerator’dan yararlanan yapay bir kredi kartı dolandırıcılığı saptama modeli (https://github.com/IBM/ai-on-z-fraud-detection) kullanılarak, Ubuntu 20.04 (SMT modu) üzerinde 48 IFL ve 128 GB bellek içeren birz16LPAR’sinde yerel çıkarım işlemleri çalıştıran dahili IBM testlerinden elde edilmiştir. Karşılaştırmalı değerlendirme, her biri farklı bir çipin ilk çekirdeğine sabitlenmiş 8 paralel iş parçacığıyla çalıştırılmıştır. Çekirdek-çip topolojisini belirlemek için lscpucommand kullanılmıştır. 128 çıkarım işleminden oluşan bir toplu iş boyutu kullanılmıştır. Sonuçlar değişiklik gösterebilir.
[4] Sorumluluğun Reddi: Bir üçüncü kişi analist tarafından alıntılanmıştır. Crypto Express 8S kartını içeren IBM z16, NIST tarafından yürütülen PQC standardizasyon süreci boyunca finalist olarak seçilen kuantum güvenli algoritmalara erişim sağlayan kuantum güvenli API’leri sağlar. https://csrc.nist.gov/Projects/post-quantum-cryptography/round-3- submissions. Kuantum güvenli şifreleme, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayar oluşturulduktan sonra bile bilgi varlıklarını güvenli tutmak için, hem klasik hem de kuantum bilgisayarlar tarafından yapılan saldırılara karşı dirençli algoritmaları tespit etme çabalarını ifade eder. Kaynak: https://www.etsi.org/technologies/quantum-safecryptography.” Bu algoritmalar, bir dizi sabit yazılım ve önyükleme sürecinin bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olmak için kullanılır. IBM z16, birden çok sabit yazılım katmanı genelinde kuantum güvenli teknolojiyle korunan bir sistem olarak sektörde bir ilktir.