ESET Tarafından Yayınlanan Sonbahar Tavsiyeleri!
Çocukluğumuzdan beri evlerde şahit olduğumuz ve millet olarak kültürümüzde olan bahar temizlikleri etkinlikleri vardır. Her yer köşe bucak temizlenir. Kışa girerken yazlıklar, yaza girerken kışlıklar temizlenip kaldırılır. Peki aynı hassasiyeti tüm bilgilerimizin ayan beyan ortada olduğu bilgisayarlarımızda gösteriyor muyuz ? Akıllarımıza bir zaman bir filmde geçen replik gelmiş olabilir. “Oğlu evde ailesine üzülerek bilgisayarına virüs kaçtığını söylüyordu ve annesi oğlunun bu üzüntüsüne sessiz kalamayıp, oğlu yokken sürpriz yaparak çamaşır suyu ile bilgisayarı bir güzel yıkıyordu. Tabii ki bu yazımızda bahsedeceğimiz temizlik böyle bir şey değil. Bu yazımızda ESET tavsiyesi olan siber hijyenden konuşacağız.
Öncelikle siber hijyenin ne olduğunu bilmekte fayda var.
“Siber hijyen, kullanıcıların sistemlerini düzenli ve güvende tutmak için geliştirmesi gereken proaktif stratejiye verilen addır” bilgisini paylaşan ESET Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral,
sadece 8 adım izleyerek bu sonbaharı dijital olarak
güvende geçirmeniz için tavsiyeler verdi.
Birinci Adım: Kontrollerinizi yaptırın
Hijyenik düzene geçmeden önce ilk adımda sizi diğer adımlarda motive edecek, online hesaplarınızın saldırıya uğramış olup olmadığını kontrol edin. haveibeenpwned.com ve breachalarm.com gibi web siteleri, bilgisayar korsanlarının e-posta şifrenizi online ortamda açığa çıkarıp çıkarmadığını (sandığınızdan daha sık yaşanıyor) size söyler.
İkinci Adım: Envanter çıkarın
Bu adım iş hayatındaki stok takibine benzerdir. Mevcut tüm donanımlarınız, yazılımlarınız ve online uygulamalarınızın kapsamlı bir listesini çıkarın. Bu listeyi analiz ederek olası bir güvenlik açığı olup olmadığına bakın.
Üçüncü Adım: Kendinizi düzene sokun
Günlük hayatta hepimiz meşgulüz ve hatta çoğu zaman gün içindeki
randevularımızı, işlerimizi yeri geliyor siparişlerimizi unutabiliyoruz. bu nedenle siber hijyenin önceliklerimiz arasında aşağılarda yer almaması çok normal. Bunu önlemek için sistemlerinizi ve cihazlarınızı kontrol etmek üzere bir takvim ayarlayın ve düzenli hatırlatıcılar planlayın. Veya virüs programının masa üstü ikonunu tam gözümüzün önüne bir yere koyalım. Bu da bir başka hatırlama yöntemi.
Dördüncü Adım: B planı yapın
Saldırıya uğrama ihtimalinize karşı bir olağanüstü durum planınızın olması iyi olacaktır. Biri savunmalarımızı aşarsa arayabileceğiniz, kendi siber güvenlik sağlayıcınız gibi bir iletişim hattı elinizin altında bulunsun.
Beşinci Adım: Savunma hattı kurun
Kötü amaçlı yazılımlarla mücadele için hazırlıklı olmak yararlı olacağından, sisteminizi sağlamlaştırmak için güçlü araçlar temin edin. Virüsten koruma yazılımları, kötü amaçlı yazılımları algılayıp ortadan kaldırırken güvenlik duvarları, yetkisiz kullanıcıların bilgilerinize erişmesini önler.
Altıncı Adım: Kilitleri değiştirin
Atalarımızın tebdili mekanda ferahlık vardır dediği gibi farklı şifreler kullanmakta da fayda vardır. Evimizde dahi ufak bir şüpheye düşsek hemen kilitleri değiştiririz. Aynı durum giriş parolalarımız için de geçerli. Parolalar hakkında çok şey duyduğunuzu biliyoruz. Belki de hiçbirini dinlemediniz. Güçlü parolalara sahip olun. Parolalar en az 12 karakter uzunluğunda olup büyük ve küçük harfler, sayılar ve semboller içermelidir. Birden çok hesap için aynı parolayı kullanmaktan kaçının ve parolalarınızı düzenli olarak değiştirin.
Yedinci Adım: Güncel kalın
Bilgisayar korsanlarının faydalanabileceği güvenlik açıklarına karşı korunmak için yazılımlarınızı güncel tutun ve kullanmadığınız programları kaldırın. Donanımınız eskidiyse güncellemeyi düşünebilirsiniz.
Sekizinci Adım: Yedekleme yapın
Harici sabit sürücüleri veya bulut hizmetlerini kullanarak verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Kullanmadığınız cihazlarınız varsa, verilerinizi korumak için bunların sabit sürücülerini temizleyin. Bu, dosya silmekten farklı bir işlemdir: Sabit sürücüyü tamamen temizlemek için özel bir yazılım kullanmanız gerekir.
Diğer haberlerimizden haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın!