Bubi tuzaklı VPN uygulaması Android kullanıcılarını hedefliyor
  1. Anasayfa
  2. Güvenlik

Bubi tuzaklı VPN uygulaması Android kullanıcılarını hedefliyor

Kaspersky araştırmacıları 2022'nin üçüncü çeyreğinde SandStrike adlı daha önce bilinmeyen bir Android odaklı casusluk kampanyasını ortaya çıkardı.

Saldırganlar, kurbanları casus yazılımları indirmeye ikna etmek için 1.000’den fazla takipçisi olan Facebook ve Instagram hesapları kurdu ve dini temalı çekici grafikler tasarlayarak söz konusu inancın yandaşlarına etkili bir tuzak hazırladı. Kurgulanan sosyal medya hesaplarının çoğu, saldırgan tarafından oluşturulan bir Telegram kanalına bağlantı içeriyor.

Telegram kanalında SandStrike yazılımının arkasındaki aktör, dini içerikli materyaller gibi belirli bölgelerde yasaklanmış sitelere erişmek için görünüşte zararsız bir VPN uygulaması dağıtıyor. Bu uygulamayı tamamen işlevsel hale getirmek için saldırganlar kendi VPN altyapılarını dahi kuruyor.

Ancak söz konusu VPN istemcisi, tehdit aktörlerinin arama günlükleri ve bağlantı listeleri dahil olmak üzere tüm hassas verileri toplamasına ve çalmasına, ayrıca zulme uğrayan bireylerin etkinliklerini izlemesine olanak tanıyan tam işlevli bir casus yazılım içeriyor.

2022’nin üçüncü çeyreği boyunca APT oyuncuları sürekli olarak taktiklerini değiştiriyor, araç setlerini yeniliyor ve yeni teknikler geliştiriyorlar. Araştırmaya dair önemli bulgular şöyle sıralanıyor:

  • Telekom şirketlerini, İnterset Servis Sağlayıcıları ve üniversiteleri hedef alan yeni gelişmiş kötü amaçlı yazılım platformu

Kaspersky araştırmacıları, SentinelOne ile birlikte Metatron adlı daha önce hiç görülmemiş karmaşık bir kötü amaçlı yazılım platformunu analiz etti. Metatron, özellikle Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki telekomünikasyon, internet servis sağlayıcıları ve üniversiteleri hedefliyor. Metatron, kötü amaçlı yazılım platformlarını doğrudan belleğe dağıtarak yerel güvenlik çözümlerini atlamak için tasarlanmış.

  • Gelişmiş ve sofistike araçların yeni sürümleri

Kaspersky uzmanları, Lazarus’un DeathNote kümesinin Güney Kore‘deki kurbanlara karşı kullanıldığını gözlemledi. Saldırgan, muhtemelen bir uç nokta güvenlik programına saldıran Kaspersky araştırmacılarının daha önce bildirdiğine benzer bir enfeksiyon zinciri kullanarak stratejik bir web tehdidini devreye sokuyor. Ancak uzmanlar kötü amaçlı yazılımın ve bulaşma yöntemlerinin de güncellendiğini keşfetti. Saldırgan, C2 sunucusundan komutları yürütmek için minimum işlevsellikle daha önce görülmemiş bir kötü amaçlı yazılım kullandı. Bu sonradan eklenmiş arka kapıyı kullanan operatör, bir ay boyunca kurbanın sistemlerinde saklandı ve sistem bilgilerini topladı.

  • Siber casusluk, APT kampanyalarının ana hedefi olmaya devam ediyor

2022’nin üçüncü çeyreğinde Kaspersky araştırmacıları, ana hedefi devlet kurumları olan çok sayıda APT kampanyası tespit etti. Son araştırmalarımız, bu yıl Şubat ayından itibaren HotCousin’in Avrupa, Asya, Afrika ve Güney Amerika’daki dışişleri bakanlıklarını tehlikeye atmaya çalıştığını gösteriyor.

Kaspersky GReAT Baş Güvenlik Araştırmacısı Victor Chebyshev, şunları söyledi: “Son üç ayın analizinden gördüğümüz üzere APT aktörleri artık saldırı araçları oluşturmak ve yeni kötü niyetli kampanyalar başlatmak için eski araçlarının geliştirilmiş sürümlerini kurnaz yaklaşımlar eşliğinde yoğun biçimde kullanıyor. Kurbanların kendilerini güvene almaya çalıştığı bir VPN hizmeti üzerinden saldırıda bulunan SandStrike buna mükemmel bir örnek. Bugün kötü amaçlı yazılımları sosyal ağlar aracılığıyla dağıtmak, birkaç ay veya daha uzun süre fark edilmeden kalmak oldukça kolay. Bu yüzden her zamanki gibi tetikte olmak, mevcut ve ortaya çıkacak tehditlerden korunmak için tehdit istihbaratı ve doğru araçlarla donanmış olduğunuzdan emin olmak çok önemli.”

Diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz!

Yunanlıların komik drone savar iddiaları

Günlük güncel haberleri takip ediyor ve sizinle paylaşıyorum.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir