Dünyamızda milyarlarca insan her yıl milyonlarca ton kağıt ve kağıt ürünü tüketiyor. Bu tüketim, teknolojinin gelişerek kağıt yerine teknoloji kullanılmasına rağmen giderek artıyor. Evlerde, okullarda, iş yerlerinde aklınıza gelen neredeyse her yerde kullanılan kağıt ve kağıt ürünlerinin üretimi için ağaçlar kullanılıyor. Bu tüketimin küçük bir kısmı ise geri dönüşümle sağlanmaya çalışılıyor.
Böylesine hoyratça kullandığımız kağıtların aslında birer ağaç olduğunu unutmamamız gerekiyor. Sizlere bu devasa tüketimin basit bir istatistiğini gösterelim.
- Türkiye’de kağıt tüketiminde kademeli ve istikrarlı artış sürmektedir. 2010 yılında 5,06 milyon ton olan kağıt tüketimi yüzde 25,0 artarak 2017 yılında 6,33 milyon tona ulaşmıştır. Tüketim artışı her yıl ortalama yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşmektedir. Kişi başı tüketim ise 70 kg seviyelerinde.
- Türkiye’de atık geri kazanımı ve geri dönüşüm oranı kâğıtta on yıldır değişmemiş ve %50 olarak sabitlenmiştir. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde hedeflenen ise bu oranı %70 seviyelerine taşımak.
- Her yıl kullandığımız kağıtlar ile ortalama 7 adet ağaç tüketiyoruz. Yani her yıl doğamıza 7 fidan borçlanıyoruz.
- Tüketimimizi azaltarak ve geri dönüşüme kazandıracağımız bir kaç kilogram kağıt ile 1 ağaç kurtarabiliriz. Kurtardığımız 1 ağaç ise günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir, ciddi oranlarda karbondioksit‘i yok edebilir aynı zamanda toz ve havada bulunan zehirleri süzerek hava kirliliğini büyük oranlarda azaltabilir.
Yukarıda ele aldığımız bir kaç basit istatistikle kağıt tüketiminde tasarrufun ne denli önemli olduğunu görüyoruz. Tüm bunların yanı sıra, bir dergi için içerik hazırlarken de, derginin basım süresince kullanılan makinelerle de ciddi oranlarda, dolaylı yolla doğaya zarar veriyoruz.
Dergi kararımız
Doğamıza duyduğumuz saygı ve sevgiden dolayı, hali hazırda dijital ortamda hazırladığımız içerikleri, basılı olarak yayınlamanın doğamızın için faydalı fakat hiç kimse için faydalı olmayacağı kanısına vardık. Bizlerden dergi bekleyen okuyucularımız için ise bir e-dergi çıkartacağımızı bildiririz.
Evet, basılı, süreli yayınları arşivleyerek saklamak hatta bunlardan birer koleksiyon yapmak çok güzel bir hobi. Peki bu güzel hobinize teknolojik olarak da devam edebileceğinizi biliyor muydunuz?
Nasıl olacak o diyorsanız, ülkemizde basılı olarak satışa sunulan neredeyse tüm dergilerin e-dergi formatı da bulunmakta. Basılı olarak aldığınız bu yayınların e-dergi formatlarını basılı yayın fiyatlarının daha altında fiyatlarla alarak okuyabilir ve dijital ortamlarda arşivleyerek hobinize devam edebilirsiniz.
Tech Dergi olarak çok yakında siz okuyucularımız için e-dergimizin ilk sayısını yayınlayacağız. Basılı yayın fiyatlarının altında olacak dergimizin ilk sayısında siz okuyucularımızın da katkılarıyla özel bir içerik hazırlayacağız. Bu konu hakkında sitemizde yeni bir içerik oluşturarak sizlere haber vereceğiz.
Sadece bir Dünyamız var, onu daha yaşanabilir kılmak bizlerin elinde. Doğamızı korumaya öncelikle kendi çevremizden başlamalıyız, buna kağıt tüketimimize dikkat ederek başlayalım ve doğamıza zarar verecek diğer tüm şeylerden kaçınalım. Biz biliyoruz ki Tech Dergi okuyucuları doğasını seviyor ve koruyor.
Mutlulukla ve sağlıcakla kalın bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.