Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri’nden olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) ile ilgili projede yer alan DAG Teleskobu fabrika testlerine başladı.
Işık Üniversitesi OPAM ( Optomekatronik Uygulama ve Araştırma Merkezi ) tarafından tasarlanan ve Adaptif Optik ve Derotator sistemleri üretilen, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile birlikte Atatürk Üniversitesi‘nin de desteğiyle yürütülen DAG Teleskobunun fabrika testleri İtalya – Lecco’da, Türkiye’den giden teknik ekibin gözetiminde gerçekleştirilmeye başladı.
Ülkemizde uzay yatırımlarının artması ve 2023 vizyonu ile “yerli ve milli” adımlar atılması neticesinde; Atatürk Üniversitesi’nin uzay konusundaki en büyük altyapı yatırımı olan DAG’ın 26 Ekim’e kadar devam edecek teleskop test programı; İtalya – Lecco’daki tesislerde, Atatürk Üniversitesi bünyesindeki ATASAM ve DAG Teknik Ekibi, AMOS (Belçika) ve EIE (İtalya) Teknik Ekipleri ile teleskobun mekanik ve optik tasarımını yapan Işık Üniversitesi OPAM Teknik Ekibi tarafından birlikte gerçekleştiriliyor.
DAG Teleskobu İçin Testlere Tam Hız Başlandı !
Yerli DAG Teleskopu ile ilgili yapılan testler kapsamında; malzeme, mekanik, elektrik, elektronik, hareket, titreşim, alıcı, yazılım, kontrol sistemi, takip, ısı ve benzeri fonksiyon ve performans testleri farklı senaryolar ve opsiyonlarla tekrarlanan hassas ölçümler yapılıyor ve rapor ediliyor.
Yapılan testler için uzman bir ekip çalışıyor. ATASAM ve farklı kurumlardan, konusunda uzman kişilerden oluşturulan ekipte Işık Üniversitesi OPAM adına Prof. Dr. Mehmet Demirkol, OPAM Md. Dr. Öğr. Üyesi Onur Keskin, Dr. Öğr. Üyesi Erkin Dinçmen ve Uzm. Müh. Ali Cem Ünal da yer alıyor.
Testlerin bitmesinin ardından daha sonra teleskop bulunduğu fabrikada sökülerek belirli periyotlarla Erzurum’a getirilecek ve 2020 yılı itibariyle öncelikle DAG yerleşkesine taşınarak esas yerinde kurulum çalışmaları başlayacak.
Diğer haberlerimizden haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın!