Geleneksel Mağazacılık ve İnternet Mağazacılığı E-Ticaret
İçinde bulunduğumuz zaman dilimi için İnternet çağı deseler de bana göre durum tam böyle değil. Daha tam olarak sebeplere sarılamadık. Bu zaman dilimine bir isim verecek olsam bunun adı “zincirleri kırma çağı” olurdu.
Konuyu çok dağıtmadan İnternet çağının bize getirmiş olduğu nimetlerden biri olan e-ticarete getirmek istiyorum. Geleceğin değil çağımızın ticaret sistemi artık e-ticarettir. Firmaların gelecekteki varlıklarını sürdürmeleri buna bağlı olacak. Kaldı ki bugün ufak ya da büyük işletmesi olan herkes Google’da arandığı zaman adresinin telefonunun bulunmasını isterken bunun önemini uzun uzun yazmaya gerek yok.
Ülkeler E-ticarette baya yol kat etmiş durumdayken oturup geleneksel yöntemlere bağlı kalamayız. Elin oğlu yapmış argümanından çıkıp durumlara dahil olmamız gerekir. Sevdiğim ve takip ettiğim Ülkeye değer katan isimlerden biri olan Erbakan Malkoç’un sevdiğim bir sözü vardır. “Uyumak sadece yatakta uyumak değildir. Dünya böyle hızlı ilerlerken hiç bir şey yapmamakta uyumaktır” der. Tatildeyken sipariş almak para kazanmak herkes ister. Geçen her günü dolu dolu değerlendirmek adına da çok önemli. Bedri Rahmi Eyüpoğlunun şiirinde “Sen ne tarih ne coğrafya ne şu ne busun sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun” sözleri kıssadan hisse olarak alınmalı ve bayrağı buradan kaldırıp ilerde kendi neslimize güzel bir ekonomi bırakmak adına harekete geçmeliyiz.
Ekonomik Bağımsızlığın Yolu E-Ticaret
İş çıkışı evimize giderken yemek siparişini İnternet’ten veriyoruz. Eve girip yemeğimizi yerken hafta sonu olan bir davet için giyeceğimiz gömleğin siparişini yine İnternet’ten veriyoruz. Dünya bu kadar çok İnternet’e yönelmişken ve ortada gerçekten büyük bir pay varken ülkemizin vatandaşı olarak bizimde hem üretime hem ekonomiye katkı sağlayabilmemiz önemli. Bununda yolu artık e-ticaret.
Geleneksel mağazacılıkta bildiğimiz bir şey vardır. Bu altın kural gibidir. Mağaza açacaksan yayanın ve araç trafiğinin hızlı olduğu yerde açmak istersin. Hele bir de o iş yeri köşe ise herkes görür tanır ve bilir. İnternet mağazacılığı en hareketli caddede köşe başı iş yeri gibidir. Ortada kaybedeceğiniz hiç bir şey yokken oturup beklemek her geçen gün zaman kaybıdır.
Yazımın başında zincirleri kırma çağından bahsettim. Kendim de e-ticaret ile uğraşıyorum gerek seminerler gerek yazılar kitaplar mümkün olduğunca her kaynaktan yararlanmaya çalışırım. Her konuda olduğu gibi bu kısımda da kaynak yetersizliği oldukça mevcut. Bazen bir ücret öder ve bir konferansa gidersiniz piyasanın önde gelen e ticaret firmaları vardır heyecanlısınızdır ben bu işi burada öğreneceğim ve döndüğümde çatır çatır satış yapmaya başlayacağım diye düşünürsünüz. Eğer bu işe gönül veren kişiler yerine ücreti mukabilinde anlatan kişilerden dinliyorsanız bu işin sadece magazin kısmını dinlersiniz ve çatır çatır satış yapmayı düşünürken her çıkan konuşmacıda çatır çatır kalbiniz kırılır ve aklınızda o eski şarkının sözleri olan “ ellerim böyle boş boş mu kalacaktı gözümde hep böyle yaş yaş mı olacaktı” melodisi ile hayal kırıklığı kalır. Kimi zaman ümitsizliğe düşüp vazgeçebiliriz bile.
Tech dergi olarak size en yalın yoldan e ticaret hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Peki ne yapmak nereden başlamak gerekir ?
Eğer ki bir site işleyişi veya E-ticaret hakkında bilginiz yoksa başlamanız gereken en doğru yer Pazar yerleri. Bir site açıp tanıtımını yapmak insanların güvenini kazanmak zor ve sancılı bir süreç olduğu için Pazar yerleri daha güvenilir ve daha kolay ürünlerinizi pazarlayacağınız bir yöntemdir. Ortada hem alıcı hem de satıcıyı koruyan bir süreç işlemekte. Tek maliyetiniz komisyon oranları. Bu oran sektöre göre farklılıklar gösterir.
Burada markalaşmak çok önemlidir. Mümkünse ambalaja çok önem gösterin. Markanızı tanısın alışveriş yapanlar. Başarılı sonuçlanan her alışveriş arama sonuçlarında isminizin tanınmasına ve aranmanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında bir site kurmaya çalışın. Bugün çeşitli siteler var kendi domain adınızla E-ticaret yapmanızı sağlayan. Bu sitelerden size mantıklı gelenlerle kendi sitenizde faaliyete geçirmeye başlayın. Reklamlarla ve sosyal medya ile yayılın.
Niş ürünler tercih edin
Göz ardı edilemeyecek belli bir rekabet düzeyi var. Müşterileriniz sizi neden tercih etsin ? Nasıl geri dönüş sağlayabilirsiniz ?
Başlıkta belirttiğimiz gibi bunun yolu niş ürünler koymakla mümkün. Yani mağazalarda olmayan ürünler. Her mağazada olan ürünler bellidir. Mesela bir deterjan paketi. Her markette 1,5 kiloluk ve 4 kiloluk paketler varsa siz 7 ve 9 kiloluk paketler yapın ve bunun yanına hediye ürünler koyup avantaj paketleri olarak tanıtımını yapın. Online farklılaştırılmış ürünler müşterilerinizin sizi tercih etme oranını arttıracaktır.
Yukarı da sizlere İnternet’te satış yapmanın ilk basamaklarını anlatmaya çalıştık. Bu kadarla sınırlı mı E-ticaret ? hayır sınırlı değil. Sorularınız ve önerileriniz doğrultusunda bölümler olarak gelmeye devam edecektir.
Peki bunları yaptık daha da büyümek istiyoruz bunun için ne yapmamız gerekir sorularına E-ihracat ile devam edeceğiz.
Tüm yazılarımızdan haberdar olabilmek için Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın!