Meyve suyu detoksu yapmaya hazırlanıyorsanız, bir kez daha düşünün! Yeni bir araştırma, sadece üç günlük meyve suyu diyetinin bile, bağırsak ve ağız bakterilerimizde şaşırtıcı ve potansiyel olarak zararlı değişikliklere yol açabileceğini ortaya koydu.
Northwestern Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan küçük bir çalışma, üç farklı diyetin mikrobiyom üzerindeki kısa vadeli etkilerini karşılaştırdı. Sonuçlar dudak uçuklattı! Diğer diyetleri uygulayanlarla karşılaştırıldığında, sadece meyve suyu içen kişilerde inflamasyonla ilişkili bakteri sayısında artış görüldü. Araştırmacılar, bu sonuçların meyve suyu diyetinin en azından yeterli lif alınmadığında olumsuz yönleri olabileceğini gösterdiğini belirtiyor.
Meyve Suyu Pratik Ama Lifi Yok Ediyor!
Meyve suyu, günlük meyve ve sebze alımımızı sağlamanın daha lezzetli ve pratik bir yolu olarak görülüyor. Ancak meyve suyu yapma sürecinin, bu gıdalarda doğal olarak bulunan önemli lifin büyük bir kısmını yok ettiği bilinen bir gerçek. Lif oranı düşük bir diyet, kabızlık gibi sorunlara yol açabileceği ve mikrobiyomu (vücudumuzda ve üzerimizde yaşayan bakteri topluluğu) olumsuz etkileyebileceği için, Northwestern Üniversitesi araştırmacıları sadece meyve suyu diyetinin de benzer etkilere sahip olup olmadığını merak etti.
Sadece 3 Gün Yetti!
Küçük çalışma, üç gün boyunca üç farklı diyetten birine atanan 14 kişiyi kapsadı: sadece tam bitkisel gıdalar yiyenler, başka hiçbir yiyeceğe izin verilmeyen tipik bir “meyve suyu orucu” diyeti uygulayanlar ve hem meyve suyu içen hem de tam gıdalar yiyenler. Gönüllülerin ağız ve bağırsak mikrobiyomları çalışma öncesinde, sırasında ve sonrasında ölçüldü.
Araştırmacılar, sadece meyve suyu içen gönüllülerin ağız mikrobiyomunun bileşiminde belirgin bir değişiklik yaşadığını buldu. Bu değişiklik, yararlı Firmicutes bakterilerinin azalması ve inflamasyonla bağlantılı Proteobacteria’nın artması ile karakterize edildi. Araştırmacılar ayrıca, sadece meyve suyu içen kişilerde daha az belirgin bağırsak değişiklikleri de buldular; bu kişilerde bağırsak geçirgenliği, inflamasyon ve bilişsel gerileme ile bağlantılı bakteri sayısında göreceli bir artış eğilimi gözlemlendi. Meyve suyu ve tam gıda diyeti uygulayan kişiler, mikrobiyomlarında sadece meyve suyu içen gruba göre daha küçük değişiklikler yaşarken, bitkisel bazlı diyet uygulayanlar potansiyel olarak faydalı değişiklikler yaşadılar.
Lif Eksikliği ve Şeker Bombardımanı Suçlu!
Araştırmacılar, geçtiğimiz ay Nutrients dergisinde yayınlanan makalelerinde, “Bu bulgular, kısa süreli meyve suyu tüketiminin mikrobiyotayı olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor” diye yazdı. Önemlisi, sadece meyve suyu diyetine bağlı değişikliklere sadece lif eksikliğinin değil, aynı zamanda bu içeceklerde bulunan yüksek şeker içeriğinin de neden olmuş olabileceği düşünülüyor.
Daha Çok Araştırmaya İhtiyaç Var Ama Lif Şart!
Çalışma küçük bir gönüllü örneklemine dayanıyor, bu nedenle ekip sonuçlarını çoğaltmak ve gerçekten doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekecek. Ancak lifin sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olduğu zaten biliniyor. Araştırmacılar, çalışmalarının meyve suyu orucu ile vücudunuza iyilik yaptığınızı düşünseniz bile, lifi göz ardı etmemenin önemini gösterdiğini söylüyor.
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi Osher Bütünleyici Sağlık Merkezi direktörü ve kıdemli araştırmacı Melinda Ring, üniversiteden yaptığı açıklamada, “Çoğu insan meyve suyu içmeyi sağlıklı bir temizlik olarak düşünüyor, ancak bu çalışma bir gerçeklik kontrolü sunuyor” dedi. Ring, “Meyve suyu içmeyi seviyorsanız, lifi korumak için blender kullanmayı veya meyve sularını tam gıdalarla eşleştirerek mikrobiyom üzerindeki etkiyi dengelemeyi düşünün” önerisinde bulundu.
Siz meyve suyu detoksu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın!