Yeni bir araştırmaya göre, ülkeler ekonomik olarak geliştikçe ve sağlık koşulları iyileştikçe, erkekler kadınlara kıyasla iki kat daha hızlı uzuyor ve kilo alıyor.
Uluslararası bir araştırma ekibi, 2003 yılında 62 ülkeden 135.645 kişiye ait verileri inceledi. Çalışmaya Wikipedia verileri ve 1900 yılından itibaren İngiltere’ye ait tarihsel veriler de dahil edildi. Ancak, araştırmanın netliğini koruyabilmek adına obez bireyler analizden çıkarıldı.
Ekonomik Refah Boy ve Kilo Üzerinde Etkili
Araştırmacılar, sosyal ve ekolojik koşullar iyileştikçe insanların boy ve kilosunun arttığını, ancak bu değişimin erkeklerde kadınlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu belirtti. Çalışma, erkeklerin daha büyük ve uzun olmasını açıklayan cinsel boyut dimorfizmini (fiziksel farklar) de doğruluyor.
Ayrıca araştırma, heteroseksüel kadınların genellikle daha uzun ve ağır erkekleri tercih ettiğini, buna karşın erkeklerin daha küçük ve ince kadınlara yöneldiğini ortaya koyan önceki çalışmalarla da örtüşüyor. Ülkelerin İnsani Gelişmişlik Endeksi (HDI) ile boy ve kilo arasındaki bağlantıyı güçlendiren bulgular, yaşam kalitesinin vücut gelişimi üzerinde büyük etkisi olduğunu gösteriyor.
Erkek Vücudu Daha Duyarlı
Araştırmacılar, erkeklerin vücut yapısının çevresel faktörlere kadınlardan daha duyarlı olduğunu düşünüyor. Bunun temel nedeni olarak, büyük vücutların daha fazla bakım ve besine ihtiyaç duyması gösteriliyor. Kadınların morfolojisinin ise çevresel değişimlerden daha az etkilendiği belirtiliyor.
Boy, Bir Sağlık Göstergesi Olabilir
Çalışma, yüksek HDI’ye sahip ülkelerde erkeklerin kilo dağılımının daha geniş bir yelpazede değiştiğini, ancak boy farklarının azaldığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, erkeklerin ortalama boyunun, bir ülkenin sağlık ve refah düzeyini ölçmek için basit ama etkili bir gösterge olabileceğini düşünüyor.
Yine de araştırmacılar, uzun vadeli takip çalışmaları yapılması gerektiğini vurguluyor. Aynı bireylerin yaşam boyunca farklı ülkelerde incelenmesi, bu sonuçların kesinliğini artırabilir.
Çalışma, Biology Letters adlı akademik dergide yayımlandı.