Batı Şeria’da, geçtiğimiz bir Pazartesi günü, insan hakları avukatı Diana Buttu, 10 mil mesafedeki bir yolu gitmek için tam 9 saat trafikte sıkıştı. İsrailli yetkililer, güzergahı üzerinde geçici bir kontrol noktası kurmuştu ve bu, Batı Şeria’da yoğun bir yol üzerinde büyük bir trafik sıkışıklığına yol açtı. Dünyanın pek çok yerinde, sürücüler Google Maps gibi uygulamalara bakarak bu tür yol engellemelerinden kaçınabiliyor veya en azından önceden tahmin edebiliyor. Ancak Batı Şeria’daki Filistinliler için bu, uzun süredir gerçekleşmeyen bir durum.
Batı Şeria’daki sakinler, Google Maps’in kayıp ve eski verilere sahip olması, yol yasakları ve sokak düzenlemeleri hakkında doğru bilgi vermemesi nedeniyle uygulamanın güvenilmez olduğunu ve bazen kullanmanın zorlaştığını uzun zamandır dile getiriyor. Ancak geçen yıl Gazze’deki savaşın başlaması, uygulamadaki bu sorunları Buttu gibi sürücüler için daha da zorlaştırmış. Buttu, “Bütün bunlarla o kadar öfkeliyim ki,” diyor. “Manevra yaparken çok fazla beyin gücü harcıyorsunuz.“
WIRED, Buttu ve Batı Şeria’da yakın zamanda seyahat etmiş dört başka kişiyle konuştu. Bu kişiler, dünyanın en popüler navigasyon uygulamasının bazen kullanıcıları trafik sıkışıklığına, duvarlara yönlendirdiğini ve İsrail yetkilileriyle tehlikeli karşılaşmalara yol açtığını belirtiyor. Bu sorunlar, Filistinlilerin sosyal medya üzerinden trafik sıkışıklığı ve diğer yol durumlarını kendilerinin paylaşmasına yol açtı.
Kullanıcıların dile getirdiği bazı sorunlar, Google’ın kontrolü dışında kalan durumlardan kaynaklanıyor: Kontrollü noktalarda artış ve değişkenlik yaşanırken, İsrail, bölgedeki GPS sinyallerini etkileyerek bu tür durumları daha da karmaşık hale getirdi. Ancak kullanıcılar, teknoloji devinin Google Maps’i Filistinliler için daha güvenli ve güvenilir hale getirmek adına daha fazla çaba gösterebileceğine inanıyor.
Google içindeki bazı çalışanlar, geçen yıl boyunca, Batı Şeria’daki Filistinliler için Google Maps’i geliştirmek adına şirket liderlerine baskı yapmayı sürdürdü. Üç mevcut ve eski çalışan, anonim kalmayı tercih ederek bu durumu ifade ettiler.
Google’ın Konuya Kaçamak Cevabı
Google sözcüsü Caroline Bourdeau, bu iddialar hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak, “Kontrollü noktalardan kaynaklanan trafik sıkışıklıkları, Google’ın yönlendirme ve tahminli varış zamanı hesaplamalarında yansıtılmaktadır,” dedi.
Bourdeau, WIRED’a yaptığı açıklamada, Google’ın Batı Şeria’daki yollar, sokak isimleri ve yer bilgilerini güncellemek için yerel organizasyonlar ve veri tedarikçileriyle aktif olarak iletişimde olduğunu belirtti.
Batı Şeria’nın haritalanmasının karmaşık olduğuna ve zemindeki değişen koşulların yanı sıra mevcut verilerin tutarsız ve belirsiz olduğuna dikkat çekti. Bourdeau, Google Maps’in coğrafi-politik meselelerde tarafsız olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz ay, Google Maps, Batı Şeria’daki adresleri kolayca aramayı sağlayan bir güncelleme yaptı. Bourdeau, Google Maps’in 2021’den bu yana Batı Şeria ve Gazze’de yaklaşık 8.000 kilometre yol eklediğini belirtti.
Filistinliler için Dijital Ayrımcılık
İsrail’in Gazze’ye saldırısı, bazı Filistinlilerin dijital bir ayrımcılık olarak gördükleri durumu gündeme taşıdı. Birçok teknoloji şirketinde çalışan küçük gruplar, Filistinlilerin YouTube ve Instagram gibi yaygın hizmetlere erişimlerinin engellenmesini ya da bu hizmetlerin onlara daha az verimli çalışmasını protesto etti. Google Maps, özellikle yıllardır süregelen bir hayal kırıklığı kaynağı oldu.
2018’de, 7amleh adlı Filistinli dijital haklar organizasyonu, Google’ın tasarım tercihleri nedeniyle Filistinlileri dezavantajlı duruma soktuğunu ve bu durumun İsrail hükümetinin işgal altındaki topraklar hakkındaki görüşlerini meşrulaştırdığını iddia eden bir rapor yayımlamıştı.
Güncel Zorluklar ve Çözüm Arayışları
Google Maps kullanıcıları, uygulamanın önceki yıllarda yolculuk yapmakta yardımcı olduğunu, özellikle de bilinmeyen yerlere seyahat ederken faydalı bulduklarını belirtiyor. Ancak savaşın başlamasıyla birlikte, uygulamanın dayanılmaz hale geldiğini söylüyorlar. Çatışmaların başlamasından sonra, Google, bölgedeki canlı trafik bilgisini görüntüleme özelliğini kapatarak “yerel toplulukların güvenliğini korumayı” amaçladı. Kullanıcılar artık belirli bir yer girmeden, trafik koşullarını göremiyor.
Birçok Filistinli, Telegram kanalları, WhatsApp sohbetleri, Facebook grupları ve bağımsız bir uygulama olan Azmeh gibi platformlar üzerinden trafik bilgilerini paylaşarak rotalarını manuel olarak çiziyor. Ancak Batı Şeria’da seyahat etmenin öngörülemez doğası, insanlar için hala ek üç saatlik zaman dilimleri eklemeyi gerektiriyor.
Google Maps İçin Filistinliler İçin Gelişmiş Özellikler Bekleniyor
Buttu, Google Maps’in bir gün, topluluğuna daha uygun özellikler geliştirdiği günü hayal ediyor. Birkaç hafta önce, Batı Şeria’da en yakın benzin istasyonunu bulmak için Google Maps’i kullandığında, istasyonun, arkadaşına tuvalet kullanımı izni vermediğini belirtti, çünkü arkadaşının Filistinli olduğu söylenmişti.