Sürdürülebilirlik: Etki Alanı
  1. Anasayfa
  2. Bilgi

Sürdürülebilirlik: Etki Alanı

Sıklıkla duyduğumuz ama artık alışılmışlıkta takılı kalmış bu kelimeyi, yaşam boyu ihtiyaçlarımızı doğaya ve yenilenebilir kaynaklara sahip çıkarak KARŞILAMAYA karar verdiğimiz gelecek nesillerin hakkını çalmamak ve onlara yeterli kaynakları sağlamak olarak adlandırabiliriz.

Yıllar boyu sanayileşmenin hızlanması, artan nüfus, su kıtlığı, küresel ısınma gibi durumlarda artık geleceğimiz adına kırmızı alarmların çaldığı duyuluyor. Günümüzde iklim krizinin getirdiği hava koşullarının sonucunda bazı yerlerde şiddetli yağmur ve artan sıcakların getirdiği bunaltıcı günler için Şanlıurfa’dan güneşe taş atanları bile görmeye başladık :/

Lider Şirketlerin Yeşil Alanda Etkileri

Lider Şirketlerin Yeşil Alanda Etkileri

İklim krizi sonuçlarını beklenenden daha hızlı yaşıyoruz. Bunun sonuçlarında ise söylediklerinin arkasında durmayan ve şirketlerin nötr tavırları öfke uyandırıyor. Her ne kadar iklim krizi gündemden asla ayrılmayan ve sonuçlarını çok hızlı gösteriyor olsada buna dur diyen çalışmalar ne yazık ki çok yavaş ilerliyor 🙁

Herkesin konuştuğu bireycilikten toplumculuğa konu başlığını çokça duymaktayız. Bu durumda şirketlerin birbirleri ile yarışmak yerine ortak bir payda da topluma fayda ve katkı sunmak amaçlı birlikte hareket etmeleri konuşuluyor. Ancak şirketlerin kar arayışı hedefleri bir noktada onları sosyal hedeflerden hızlıca uzaklaştırıyor. Tabii ki bu konuda ikisini bir arada yürütmeyi başarabilen ve takdir gören şirketler de mevcut. Bir çok kategoride şirketler sürdürülebilir ve etki alanında yatırımlar yapmaya başladı.

Bu farkındalığı yaymak ve sürdürülebilir etki yatırımı yapan, iş yapma şekillerini artık bu yönde kurgulayan şirketlere bir kaç örnek verecek olursak.

  • Binalarda kullanılan doğalgazın %36 oranında karbon salınıma neden oluyor. Ve bunun yerine Vaillant şirketinin ürettiği ısı pompaları doğalgaza sunulan sübvansiyon olmadığı düşünüldüğünde dahi 4 kat daha verimli olduğu görülüyor.
  • Bu alanda etki yatırımının peşine düşmüş MAP360, organizasyonların modern veri bilimi teknolojilerini kullanarak operasyonları boyunca değer odaklı dönüşümünü tetiklemelerine yardımcı oluyorlar. Şirketlerin sürdürülebilirlik etkilerini ölçümlemede çalışmalar yürütüyorlar.
  • Borusan Cat ürünlerini satarken müşterileri ile maliyet garantisi imzalayarak, kullandıkları dijital sistemleriyle sorunlara hızlı öngörülerde bulunularak müdahale ediyor ve sonucunda müşteriye bir ürün satmak yerine bir sistem sunarak hizmet bedelini düşürüyorlar.
 karbon fiyatlandırmaları

Özellikle artık biliniyor ki karbon fiyatlandırmalarında hızlı adımlarla uygulamalara gidiliyor. Açıkçası şirketlerin önceden ortak amacı kar elde etmek olsa da artık kar elde ettikleri en kısa güzergah onlara karbon salınımı nedeniyle pahalıya mal olabilir. Bu durum neticesinde şirketlerin kendi bünyeleri içerisinde 360 derece bir dönüşüme gitmeleri gerekecek. Bununla birlikte karbon salınımı yüksek olan şirketlerin karbon fiyatlandırmasından etkilenmeleriyle ürettiği ürünlerin de piyasa değeri fazla olacak ve kullanıcı tarafında bu durumun olumsuz karşılanmasına belki de müşteri kaybına neden olabilecek. Aynı şekilde kendini daha öncesinde bu konuda hazırlamış ve büyük oranda dönüşüm sağlayan şirketler ileride daha adapte ve sağlıklı adımlar atabilecekler.

4 Sürdürülebilirlik Stratejisi

4 Sürdürülebilirlik Stratejisi

Şirketlerin bu alanda sürdürülebilirlik getirileri müşteriler açısından kullanışlılık, fiyat ve performans gibi diğer etmenler kadar önem taşımaya başladığı için bu alana etki yatırımları da büyük oranda hız kazanıyor. Bu konuda alınabilecek 4 farklı stratejik bakış açısı şu şekilde sıralanabilir;

  1. Köklü şirketlerin çoğu mevcut pazarında kalır ve ürün ya da hizmete bir sürdürülebilirlik getirisi ekler. Burada müşterinin tek rolü satın almaktır. Burada markanın asıl amacı : “Sürdürülebilirlik konusunda sorumluluk alıyoruz ve siz değerli müşterilerin tek yapması gereken ürünlerimizi satın almak.
  2. Müşterinin beklenen talebi doğrultusunda şirketlerin mevcut ya da bunlarla ilişkili yeni tekliflerinin sürdürülebilirlik getirilerini komşu pazarlara doğru genişletmesi durumunda gerçekleşir. Burada markanın asıl amacı: “Alanımızı genişleterek yeni sürdürülebilirlik getirileri sunacağız; siz değerli müşterilerin tek yapması gereken bu pazara bizimle birlikte geçiş yapmanız.”
  3. Şirketler markalarında mevcut ürün kategorileri ya da pazarları içerisinde bir sürdürülebilirlik başlığını öne çıkarır ve müşterileri bu konuda bilgilendirerek davranışlarını değiştirmeye teşvik eder.Burada markanın asıl amacı: “Bu işte beraberiz ve anlamlı bir yol kaydetmek için siz değerli müşterilerin yardımınıza ihtiyacımız var.”
  4. Şirketler markalarını yeni bir pazara yönlendirek köklü bir değişiklik sağlayarak sürecin baştan yaratılmasını sağlıyor. Burada markanın asıl amacı: “Bu sektörü siz değerli müşterilerimiz ile daha sürdürülebilir hale getirmek için kuralları, rolleri ve alışkanlıkları birlikte değiştirelim.”

Sonuç olarak;

Yolculuğu mu ANLAMLI kılmak? Hedefi mi ANLAMLI kılmak?

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TEKNOLOJİ SANATLA HARMANLANIYOR

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir