Ülkenin petrol ve kimya devi 400 kilometrelik bir boru hattı inşa etmeyi planlıyor.
Ülkedeki bu ilk “Batıdan Doğuya” hidrojen iletim hattı, İç Moğolistan’ın Ulankab’ından Pekin’e kadar uzanacak ve kuzeybatı bölgesindeki yenilenebilir enerji projelerinden üretilen yeşil hidrojeni Çin’in doğusundaki şehirlere aktaracak.
Bu, Çin’deki ilk çevre dostu hidrojen boru hattı olacak.
H2 boru hatları Çin için yeni değil. Ülke daha önce fosil yakıt kaynaklarından üretilen H2 olan gri hidrojen için boru hatları kurmuştu. Ancak, bu üretim biçimi Dünya’nın karbonu uzaklaştırma amacıyla tamamen zıt düşmektedir. Bununla birlikte, Sinopec’in yeni planlanan hidrojen boru hattı, mevcut boru hatlarına çevre dostu bir alternatif olacaktır, çünkü H2 aktarımı yenilenebilir enerjiyle çalışan su bölme teknolojisi kullanılarak üretilmektedir. Bu teknoloji sayesinde üretim sürecinde çıkış olarak herhangi bir karbon ya da zararlı gaz salınımı olmayacaktır.
Sinopec’in H2 boru hattının yıllık 100.000 ton başlangıç kapasitesine sahip olması bekleniyor. Ek olarak, yeşil hidrojen iletim hattının yeni potansiyel H2 kaynaklarına erişim sağlamak için bağlantı noktalarına sahip olacağı bildiriliyor.
Yenilenebilir enerji yoluyla hidrojen üretmek, temiz enerji santrallerine olan talebi artırır ve güneş ve rüzgar santralleri gibi yenilenebilir enerji sektörünü güçlendirir. Sinopec’in hidrojen iletim hattı projesinin, yenilenebilir enerjinin uzun süreli kullanımını garanti ederken, birden fazla uygulamada hidrojen yakıt hücrelerinin kullanımını teşvik etmesi bekleniyor.
Hidrojen iletim hattı projesi, Çin’in yılda 200.000 tona kadar yeşil H2 üretme hedefini takip ediyor.
Çin, birçok ülke gibi, temiz enerjiye geçmeyi amaçladığı için hidrojen hedeflerine sahiptir. Ülke, emisyonlarını 2060 yılına kadar net sıfır seviyesine düşürme sözü verdi ve daha sürdürülebilir bir H2 altyapısı geliştirmek için yeşil hidrojene güvenmeyi planlıyor. Bu planlar arasında her yıl 100.000 ila 200.000 ton yeşil H2 üretme hedefinin yanı sıra 2025 yılına kadar yaklaşık 50.000 hidrojenle çalışan araç üretme hedefi de yer alıyor.
Sinopec, bu yıl (2023) İç Moğolistan’ın Ordos kentinde bir yeşil hidrojen tesisi inşa etmek de dahil olmak üzere çeşitli projelerle yenilenebilir hidrojen hedeflerine ulaşmak için çalışmayı planlıyor. Tesisin yıllık kapasitesi 30.000 tondur.
Sinopec’in çalışmalarında birçok yeşil hidrojen projesi bulunuyor
Şirket, 2021 yılında Sincan’ın Kuqa bölgesinde yeşil bir H2 projesi başlattı. Ayrıca çalışmalarda kömür kimyasalları üretmek için yeşil hidrojen kullanma projesi de var. Bildirildiğine göre türünün en büyüğü olacak projenin tahmini değeri 830 milyon dolar ve Moğolistan’ın iç kısımlarındaki Ordos’ta inşa edilecek. Tesisin yılda 30.000 metrik ton yeşil H2 ve 240.000 ton yeşil oksijen üretmesinin yanı sıra her yıl 1,43 milyon ton daha düşük karbon emisyonu üretmesi bekleniyor
Sinopec’in hidrojen iletim hattı da dahil olmak üzere yeşil hidrojen planları, şirketin fosil yakıtlardan yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak için küresel itici güçten en iyi şekilde nasıl yararlandığını gösteriyor.