Linux Nedir? Gerçekten Güvenli Midir?
  1. Anasayfa
  2. Güvenlik

Linux Nedir? Gerçekten Güvenli Midir?

Gün geçtikçe Linux Çekirdeği ile geliştirilen İşletim sistemlerinin sayısı hızla artıyor, Teknoloji şirketleri de Sunucu bilgisayarlar için Linux işletim sistemlerini tercih ediyor. Linux tabanlı İşletim sistemlerinin popülerliği ve kişisel kullanıcı oranları da bir hayli yükselmiş durumda. Peki Linux güvenli mi? Sorusu da kullanıcıların aklına takılmış bir soru ve uzun zamandır tartışılıyor bizde Tech Dergi takipçileri için Linux Çekirdeği ve Linux işletim sistemleri hakkında merak edilen bu konuyu ele aldık, peki Linux gerçekten güvenli mi? Gelin bunu beraber inceleyelim.

Linux çekirdeğinin temelini incelediğimiz zaman Windows gibi diğer işletim sistemlerine göre yapı itibariyle çok farklı olduğunu göreceğiz bunu daha basit bir anlatımla özetlemek doğru olacaktır.

Uzmanlara göre Linux “Gerçeğin Çekirdeği” olarak adlandırılıyor.

Linux özünde, bir işletim sisteminin bir bilgisayardaki CPU, bellek ve çevre birimleri kontrol eden temel bileşeni olan çekirdektir. Genellikle kullanıcı odaklı tüm özellikleri içermeyen, sadeleştirilmiş bir kullanıcı arabirimine sahip olduğu kabul edilen Linux tamamen işlevsel olacak ve kullanıcıların donanım üzerinde yüksek oranda kontrol sahibi olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Linux için Güvenlik temel unsurlar’dan birisi.

Güvenlik, başlangıcından beri Linux işletim sisteminin temel unsurlarından biri olmuştur. Her kullanıcının diğerlerinden ayrılması gerekir ve Linux’u kullanmak için her bireyin bir parola ve kullanıcı kimliğine sahip olması gerekir. Kullanıcılar aynı zamanda daha düşük otomatik erişim haklarına sahiptir. Bu da, kötü amaçlı yazılımın bilgisayardaki çok sayıda dosyaya erişerek yayılmaya devam etmesini zorlaştırır. Açık kaynaklı formatla birlikte birçok farklı işletim ortamı, sistem mimarileri ve farklı e-posta istemcileri gibi bileşenler de kötü amaçlı yazılımın hızla yayılmasını zorlaştırır.

Windows ve Mac OS gibi farklı yazılımlar ve Güvenlik sağlayıcı Programlara ihtiyaç duymadan şuan Dijital ortamda ki virüslerin %90 gibi büyük bir kısmının Linux çekirdeğine yada Linux tabanlı bir işletim sistemine zarar vermesi mümkün değildir. Geriye kalan %10 virüsün de Linux sistemlerde tamamen yayılması imkansızdır fakat zarar verme ihtimalleri de vardır. Bu zarar çok büyük olmamakla birlikte çok ufak önlemler ile giderilebilir.

Linux Komut Satırı.

Uzmanlar Linux’u Özelleştirilebilir ve Esnek olarak tanımlıyor.

Geleneksel Linux hayranları, Linux’un sahip olduğu kabuk sayesinde donanımı kontrol etmek için çok daha kolay bir yöntem sunduğuna inanır. Bu kullanıcıların bir metin arabirimine komut yazarak bilgisayarlarını kontrol etmelerini sağlayan Linux komut satırı’dır. Ancak modern Linux sürümlerinde daha gelişmiş kullanıcı arabirimleri vardır. Bu da geleneksel komut satırı etkileşiminin kullanılması gerekmediği anlamına gelir. Ayrıca Linux’u farklı masaüstü bilgisayar ortamları kullanılarak özelleştirmek de mümkündür. Diğer işletim sistemlerinde ağırlıklı olarak ısmarlama masaüstü bilgisayarlar bulunsa da Linux ile kullanıma yönelik çok sayıda seçenek vardır.

Günümüzde Linux tabanlı İşletim sistemlerinin en popüler olanları şunlardır; Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS, MX Linux, Debian, Fedora, Pardus, Red Hat Enterprise Linux olmak üzere daha birçok popüler dağıtım da mevcuttur.

Bu Linux tabanlı İşletim Sistemlerinin arasın da Ev kullanıcıları için en uygun olan Linux Mint olmakla beraber en popüler dağıtım ise şüphesiz Ubuntu’dur.

Güvenlik konusunda gerçekten mükemmel mi?

Konu güvenlik olduğunda Linux’un birden fazla avantajı vardır ancak hiçbir işletim sistemi tamamen güvenli değildir. Linux’un şu anda karşı karşıya olduğu sorunlardan birisi de git gide daha popüler hale gelmesidir. Linux uzun yıllar boyunca ağırlıklı olarak küçük, daha teknoloji odaklı bir kesim tarafından kullanıldı. Şimdi, kullanımının artmasıyla birlikte, çok sayıda kullanıcının kötü amaçlı yazılım istilası riskini artırması gibi çok eski bir soruna açık hale geldi. Bu yüzden gün geçtikçe yeni virüsler ve güvenlik sistemini geçebilecek kod veya yazılımlar ortaya çıkabilir. Ancak Linux tabanı itibariyle birçok yeni gen kodları ayıklayıp silerek yok edebilir, buda Linux çekirdeğinin sahip olduğu temel kodlama yapısının bir özelliğidir.

Özellikle Linux için tasarlanmış kötü amaçlı yazılımlar bulunmaktadır. Erebus fidye yazılımı ve Tsunami’de geçtiğimiz birkaç yıldır kullanıcılar için sorun olmaya devam etmiştir.

Teknoloji şirketlerinin yüzde %67’si Linux tabanlı İşletim sistemlerini tercih ediyor.

2022 yılının verilerine göre en büyük Teknoloji şirketleri sunucu bilgisayarları için Linux tabanlı İşletim sistemlerini tercih etmektedir. Bu da Linux güvenliğini kullanıcıların daha iyi anlayabilmesi için güzel bir örnektir. Linux tabanlı İşletim sistemleri özel bir Programlama veya geliştirme yapılmadan da muazzam bir kod çekirdek yapısına sahiptir, bu yüzden güvenlik konusunda ek program veya ayara ihtiyaç duymazlar. Özelleştirilebilir bir güvenlik katmanı yapısının olması da bir avantajdır.

Sunucu Bilgisayarlar.

Dünya çapında araştırma yapan bir istatistik şirketin’in verilerine göre şuan da Teknoloji şirketlerin’in %67’si Linux tabanlı İşletim sistemlerini tercih ediyor.

Ülkemizde ve Dünya’da gün geçtikçe Linux daha çok ön plana çıkıyor, Linux tabanlı İşletim sistemlerini kullanan şirketlerin, okulların ve kamu kurumlarının sayısı da 2022 yılında %40 oranında artmıştır. Buna örnek olarak Ülkemizde TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus öncelikli olarak Devlet kurumlarımızın güvenlik konusunda kritik öneme sahip noktalarında kullanılmaktadır. Linux geleceğin teknolojisini inşa etmeye devam ediyor, bizde siz değerli takipçilerimiz için gelişmeleri ve yeni konuları aktarmak için burada olacağız.

Teknoloji konusunda Güncel gelişmeleri ve yenilikleri ilk siz öğrenmek istiyorsanız Tech Dergi Twitter adresimizi takip etmeyi unutmayın.

GÜNCEL KONULAR:

Acer Nitro 50: Kusursuz oyun deneyimi

Ben Murat, 27 yaşında, evli ve bir çocuk babasıyım. Teknoloji tutkunu birisi olarak, okumak, yazmak ve araştırmak benim için vazgeçilmezler. Tech Dergi'de edindiğim deneyimlerle, sizlere teknoloji dünyasındaki son gelişmeleri aktarmaktan mutluluk duyacağım. İletişim E-Posta Adresi: murattimur@techdergi.net

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir